Jednym z najlepiej znanych sposobów na wzmocnienie odporności, jest solidna dawka witaminy C. Skutecznie pomaga w walce z przeziębieniem, a także – jako jeden z przeciwutleniaczy - zwalcza wolne rodniki. Gdzie jej szukać?

Jej najlepszym źródłem są warzywa, owoce oraz soki. Dlatego, aby dostarczyć jej odpowiednią ilość do organizmu, a tym samym wzmocnić odporność, należy spożywać warzywa, owoce i  pić duże ilości soków.

Dlaczego to takie ważne? Nasz organizm nie potrafi magazynować witaminy C i jest ona regularnie wypłukiwana, a wraz z nią słabnie nasza odporność. Aby utrzymać optymalny poziom tej witaminy, musimy ją dostarczać w sposób ciągły. Warto zadbać zatem o swoje zdrowie! Pomóc w tym może rozpisanie planu swojego dnia i określenie godziny, w których spożywane są posiłki czy drobne przekąski – do każdego punktu należy dopisać owoc, warzywo lub sok – w ten sposób nie można zapomnieć o obowiązkowej dawce witamin.

Bogatym źródłem witaminy C są oczywiście cytrusy, ale także – o czym wiele osób nie wie – kiwi, aronia, czarna porzeczka, natka pietruszki, papryka, brukselka, szpinak, szczypiorek czy kapusta (posiada jej tyle co sok z cytryny!). Polecane są też soki z owoców cytrusowych (pomarańczowy, grejpfrutowy) i nektar z czarnej porzeczki.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii kapusta z kiełbasą
Ile kalorii ma sok z aronii
Ile kalorii ma zupa cytrynowa
Banan kcal bez skórki
Ile kalorii ma kiszona kapusta

Wersja do druku