Zakręcone przetwory warzywne, czyli w poszukiwaniu oryginalnych smaków
Spis treści
Autor
Coraz chętniej eksperymentujemy w kuchni. Próbujemy wszelkiego rodzaju nowości spożywczych, poszukujemy oryginalnych przepisów. Robimy wszystko, by zaskoczyć podniebienia naszych znajomych. Coraz częściej wracamy również do przyrządzania domowych przetworów. Tutaj wystarczy odrobina fantazji, by wprawić w osłupienie nawet największych smakoszy.
Ile kalorii mają buraczki smażone
Buraki gotowane właściwości
Cukinia gotowana kcal
Wersja do druku
Na tropie oryginalności
Poszukując nowości nie kierujemy się tylko czystą ciekawością. Przede wszystkim chcemy być oryginalni. Największą satysfakcję sprawia nam pozytywne zaskoczenie na twarzach znajomych, których poczęstowaliśmy właśnie wyjątkowym, nieznanym im wcześniej przysmakiem. W czasach, gdy nawet najbardziej wyszukane produkty są ogólnodostępne, może okazać się to jednak nie lada wyzwaniem. Dlatego najlepiej wziąć sprawy w swoje ręce i zabrać się za przygotowywanie własnych, domowych przetworów, ale w nowym, nietypowym wydaniu.
Tradycyjnie lecz z fantazją
Własnoręcznie przygotowane weki są zdrowsze i smaczniejsze, a posiadanie ich w domowej spiżarce dodaje naszej kuchni prestiżu. Przyrządzając je, nie ograniczajmy się do kilku podstawowych i powszechnie znanych receptur. Warto przypomnieć, że przysmaki na zimę to nie tylko owocowe konfitury, dżemy czy powidła. Doskonale smakują również przetwory z warzyw, np. konfitura z dyni i pomarańczy czy dżem z marchewki. Ciekawe połączenie stanowi również dynia marynowana ze śliwkami. Podanie do obiadu ogórków z chili lub z curry, a do tego marynowanego czosnku sprawi, że nawet niewyszukane danie zyska na oryginalności.
Pikle z ogórka także możemy przyrządzić na wiele sposobów. Równie dobrze smakują przygotowane w sposób tradycyjny, w musztardzie, jak i na słodko, w zalewie miodowej. Do przetworów idealnie nadają się także cukinia, buraki, papryka czy brukselka. Pomysłów na przetwory jest tyle, ilu kucharzy. Dlatego nie bójmy się eksperymentować. Znajdźmy swój własny styl i dajmy mu wyraz w „zakręconych” przetworach warzywnych. Równie ważne co tradycyjne, są oryginalne połączenia. Przygotowanie warzywnych przetworów na słodko jest równie proste, jak sporządzenie ulubionych konfitur owocowych. Żeby odmienić tradycyjny smak warzyw, wystarczy dodać po prostu odpowiednią ilość białego cukru.
Przepisy Pana Jarka:
Pikle z cukinii w curry
Składniki:
5 kg cukinii
Składniki na zalewę:
1 szklanka octu 10%
1 szklanka oliwy
4 szklanki wody
¾ szklanki białego Cukru Królewskiego
1 opakowanie przyprawy curry
1 łyżka soli
2 łyżki kurkumy
1 łyżeczka przyprawy chili
Umyte cukinie obrać, wyciąć środki z pestkami i pokroić w prostokąty (na kształt pikli). Połączyć składniki na zalewę, ocet dodając na końcu. Zalewę zagotować w garnku, pamiętając o mieszaniu. Do zalewy dodać cukinię i gotować jeszcze przez 5 minut na wolnym ogniu. Gorące pikle włożyć do słoików i dopełnić zalewą. Starannie zakręcone słoiki pozostawić do wystygnięcia odwrócone do góry dnem.
Konfitura z dyni i pomarańczy
Składniki:
1 duża dynia
3 pomarańcze
3 szklanki białego Cukru Królewskiego
Dynię obrać, a następnie oddzielić miąższ od pestek. Pokrojony na części miąższ przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub zmiksować. Pomarańcze dokładnie umyć ciepłą wodą. Skórkę zetrzeć na tarce. Miąższ, bez pestek i białej skórki, zmiksować i dodać do dyni. Całość uzupełnić cukrem i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do garnka i odparowywać na małym ogniu do zgęstnienia. Gorącą konfiturę przełożyć do słoików. Starannie zakręcone słoiki pozostawić do wystygnięcia odwrócone do góry dnem.
Poszukując nowości nie kierujemy się tylko czystą ciekawością. Przede wszystkim chcemy być oryginalni. Największą satysfakcję sprawia nam pozytywne zaskoczenie na twarzach znajomych, których poczęstowaliśmy właśnie wyjątkowym, nieznanym im wcześniej przysmakiem. W czasach, gdy nawet najbardziej wyszukane produkty są ogólnodostępne, może okazać się to jednak nie lada wyzwaniem. Dlatego najlepiej wziąć sprawy w swoje ręce i zabrać się za przygotowywanie własnych, domowych przetworów, ale w nowym, nietypowym wydaniu.
Tradycyjnie lecz z fantazją
Własnoręcznie przygotowane weki są zdrowsze i smaczniejsze, a posiadanie ich w domowej spiżarce dodaje naszej kuchni prestiżu. Przyrządzając je, nie ograniczajmy się do kilku podstawowych i powszechnie znanych receptur. Warto przypomnieć, że przysmaki na zimę to nie tylko owocowe konfitury, dżemy czy powidła. Doskonale smakują również przetwory z warzyw, np. konfitura z dyni i pomarańczy czy dżem z marchewki. Ciekawe połączenie stanowi również dynia marynowana ze śliwkami. Podanie do obiadu ogórków z chili lub z curry, a do tego marynowanego czosnku sprawi, że nawet niewyszukane danie zyska na oryginalności.
Pikle z ogórka także możemy przyrządzić na wiele sposobów. Równie dobrze smakują przygotowane w sposób tradycyjny, w musztardzie, jak i na słodko, w zalewie miodowej. Do przetworów idealnie nadają się także cukinia, buraki, papryka czy brukselka. Pomysłów na przetwory jest tyle, ilu kucharzy. Dlatego nie bójmy się eksperymentować. Znajdźmy swój własny styl i dajmy mu wyraz w „zakręconych” przetworach warzywnych. Równie ważne co tradycyjne, są oryginalne połączenia. Przygotowanie warzywnych przetworów na słodko jest równie proste, jak sporządzenie ulubionych konfitur owocowych. Żeby odmienić tradycyjny smak warzyw, wystarczy dodać po prostu odpowiednią ilość białego cukru.
Przepisy Pana Jarka:
Pikle z cukinii w curry
Składniki:
5 kg cukinii
Składniki na zalewę:
1 szklanka octu 10%
1 szklanka oliwy
4 szklanki wody
¾ szklanki białego Cukru Królewskiego
1 opakowanie przyprawy curry
1 łyżka soli
2 łyżki kurkumy
1 łyżeczka przyprawy chili
Umyte cukinie obrać, wyciąć środki z pestkami i pokroić w prostokąty (na kształt pikli). Połączyć składniki na zalewę, ocet dodając na końcu. Zalewę zagotować w garnku, pamiętając o mieszaniu. Do zalewy dodać cukinię i gotować jeszcze przez 5 minut na wolnym ogniu. Gorące pikle włożyć do słoików i dopełnić zalewą. Starannie zakręcone słoiki pozostawić do wystygnięcia odwrócone do góry dnem.
Konfitura z dyni i pomarańczy
Składniki:
1 duża dynia
3 pomarańcze
3 szklanki białego Cukru Królewskiego
Dynię obrać, a następnie oddzielić miąższ od pestek. Pokrojony na części miąższ przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub zmiksować. Pomarańcze dokładnie umyć ciepłą wodą. Skórkę zetrzeć na tarce. Miąższ, bez pestek i białej skórki, zmiksować i dodać do dyni. Całość uzupełnić cukrem i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do garnka i odparowywać na małym ogniu do zgęstnienia. Gorącą konfiturę przełożyć do słoików. Starannie zakręcone słoiki pozostawić do wystygnięcia odwrócone do góry dnem.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma cukinia marynowanaIle kalorii mają buraczki smażone
Buraki gotowane właściwości
Cukinia gotowana kcal
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn