W 7 edycji slynnego wloskiego przewodnika Guida Gallo, w ktorym po raz pierwszy znalazla sie polska restauracja - Kurta Schellera w Hotelu Rialto. Składniki:240 g ryżu Arborio Riso Gallo1 mała cebula1 kieliszek białego wina¾ litra bulionu z kurczaka80 g kurek80 g borowikówTymianek400 g polędwicyKieliszek wódki ŻubrówkiŻurawinaLiście laurowe50 ml bitej śmietany2 pomidorySólPieprzOliwa z oliwek60 g masła60 g startego sera ParmezanPrzygotowanie:Zeszklij posiekaną drobno cebulę na niewielkiej ilości oliwy. Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj. Kiedy ryż stanie się przezroczysty dodaj wino i zamieszaj. Poczekaj aż wino wyparuje. Dodaj dwie łyżki wazowe bulionu i doprowadź do wrzenia. Zdejmij ryż z ognia i pozwól, aby chwilę postał i „uspokoił się”. W międzyczasie rozpuść masło na patelni, dodaj pokrojone grzyby - dopraw tymiankiem, solą, pieprzem i lekko podduś. Polędwicę zamarynuj w wódce i żurawinie z listkiem laurowym (1-2) przez 20 minut. Potem odlej powstały sos, a polędwicę podsmaż na patelni i tak, aby skórka nabrała brązowego koloru. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, przypraw solą i pieprzem i piecz przez 15 minut (mięso nie powinno być przepieczone). Upieczone mięso pokrój w plastry. Ustaw risotto na ogniu, powoli dodawaj bulion – łyżka po łyżce i mieszaj, dopóki ryż nie wchłonie bulionu. Kiedy ryż będzie gotowy, dodaj do niego grzyby. Ubij bitą śmietanę, aż będzie sztywna i dodaj do ryżu razem z parmezanem i masłem – mieszaj delikatnie. Risotto nałóż na talerze, ułóż na nim polędwicę razem z pokrojonymi w ósemki pomidorami.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma brokuł z bułką tartą
Ile kalorii ma cukinia smażona na maśle

Wersja do druku