Jesienią wzmocnij swoją odporność poprzez dietę

Jak wiadomo owoce i warzywa uzupełnią wszelkie braki witaminy C, marchew to naturalny zbiornik karotenu, a kapusta jest wielkim zbiorem witamin: A, B, C, K, H, E i U. Buraczki dostarczają potasu, wapnia, żelaza, magnezu, manganu, kobaltu i witamin. A co z ziemniakiem i grzybami, które przez wielu są uważane za smaczne a niekoniecznie zdrowe?
W królestwie ziemniaka
Z racji swej powszechności na polskich stołach mało kto wie, jak zdrowe to warzywo i wbrew krążącym negatywnym opiniom – wcale nie tuczące. Zawarty w ziemniakach wapń i potas neutralizują niekorzystne działanie soli kuchennej na organizm. Magnez, który dostarczają wzmacnia serce, dzięki czemu lepiej znosimy stres. Ziemniaki mają również pozytywny wpływ na układ moczowy, ponieważ działają moczopędnie i tym samym oczyszczają organizm ze szkodliwych substancji. Są doskonałym lekarstwem na problemy z pamięcią - usprawniają pracę mózgu i wzmacniają układ nerwowy. Jak podawać ziemniaki żeby nam nie spowszedniały?
Zamiast serwować je jako składnik drugiego dania warto z nich samych stworzyć danie główne w postaci sałatki:
Składniki:
500 g maleńkich ziemniaków
100 ml kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki musztardy francuskiej Develey ( z całymi ziarnami gorczycy )
1 pęczek koperku
2 łyżki majonezu
sól
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę mieszamy z majonezem i rozgniecionym czosnkiem, musztardą, posiekanym koperkiem i solimy do smaku. Zimne ziemniaczki zalewamy sosem i mieszamy.
Grzyb na zdrowie
Tegoroczna jesień jest hojna także w grzyby. Choć Polacy rozkoszują podniebienia ich smakiem, nie mają zaufania co do ich właściwości odżywczych. Mylne założenie. Ostatnie badania wykazały, że grzyby są dobrym źródłem witamin i składników mineralnych. Mają mniej białka niż warzywa, ale ze względu na to są niskokaloryczne. W 90 procentach składają się z wody. Są za to bogate w węglowodany, enzymy, sole mineralne, wapń, fosfor, żelazo, a także witaminy. Grzyby są zdrowym pożywieniem, choć ciężkostrawnym. Wśród powszechnie spożywanych grzybów najwięcej strawnego białka zawierają pieczarki i borowiki.
Nasza szybka i smaczna propozycja podawania grzybów to przepis na borowiki z sosem winegret.
Składniki:
• 1 kg borowików
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki oliwy
• 4 łyżki dressingu winegret
Grzyby dokładnie oczyścić po czym pokroić je na plastry i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Następnie czosnek rozgnieść i wymieszać go z dressingiem winegret. Grzyby wyjąć z patelni, zalać je sosem i odstawić na 4 godziny.
Jesienna kuchnia podobnie jak sama pora roku jest pełna inspiracji. Ważne, by w ramach kulinarnych fantazji w pełni wykorzystać potencjał odżywczy jesiennych produktów.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii kapusta z kiełbasąmajonez kalorie łyżeczka
Ile kalorii ma Surówka z kapusty pekińskiej
Wersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas