Mama w kuchni - psychozabawa
Spis treści
Autor
Ciąża i narodziny dziecka to dla wielu kobiet prawdziwa rewolucja. Od diety zależy już nie tylko samopoczucie i figura młodej mamy, lecz również zdrowie i rozwój malucha. Odpowiedz na poniższe pytania, a dowiesz się, jak możesz zapewnić zdrowe odżywianie swojej rodziny, nie zmieniając znacząco dotychczasowych przyzwyczajeń.
Wersja do druku
1. Kiedy planujesz, co będzie na obiad danego dnia?
a. Każdego dnia rano układam sobie w głowie lub notuję w kalendarzu, co będę robiła i co przygotuję na obiad, a w związku z tym – co muszę kupić.
b. Nie planuję – w końcu zawsze coś się wymyśli, gdy przyjdzie pora obiadowa.
c. Ogólny zarys tego, co będziemy jeść w najbliższym czasie, planuję już przy większych zakupach. Danego dnia rano tylko układam szczegóły menu.
2. Jak wygląda Twój typowy ranek?
a. Robię szybkie, zdrowe śniadanie dla dziecka. Sama rano w ogóle nie bywam głodna.
b. Zazwyczaj wszystko odbywa się błyskawicznie. Przegryzamy tylko coś w biegu.
c. Przygotowuję zdrowy posiłek dla dziecka, kanapki dla partnera do pracy i zaczynam zastanawiać się, co ugotuję na obiad.
3. Jak wygląda Twoje wymarzone sobotnie popołudnie?
a. Staram się w pełni wykorzystać ten czas na przebywanie z rodziną, a obowiązki rozdzielam tak, by każdy efektywnie i szybko wykonał to, co konieczne i mógł robić to, co lubi.
b. Idziemy całą rodziną do przyjemnej restauracji, a później oddajemy się ulubionym rozrywkom.
c. Robię wspaniały obiad, na który zapraszam rodzinę lub znajomych, wspólnie spędzamy urocze popołudnie przy wyśmienitym domowym jedzeniu.
4. Otwierasz lodówkę, a tam pusto. Twój partner miał zrobić zakupy, ale coś „wyskoczyło” mu w pracy. Co robisz?
a. Zamawiam jedzenie telefonicznie lub przez internet, a w międzyczasie podaję bliskim do przekąszenia coś niewielkiego na ciepło, np. omlet.
b. Jadę z dzieckiem do pobliskiej restauracji, ewentualnie odwiedzam koleżankę z pełną lodówką.
c. Na pewno nie jest całkiem pusto, zawsze przecież znajdą się przetwory lub zamrożone obiady, które zostawiam na czarną godzinę.
5. Wróciliście ze spaceru z maluchem. Czas przygotować coś do jedzenia. O czym myślisz?
a.Wszystko mam już przygotowane w lodówce. Zaraz szybko coś ugotuję, a mój partner w tym czasie zajmie się dzieckiem.
b. Najchętniej zamówiłabym coś gotowego, ale to przecież niezdrowe dla dziecka, więc może dla nas zamówię, a maluchowi ugotuję.
c. Mam tyle pomysłów! Dla małego zrobię zupkę, a dla nas jakąś pyszną sałatkę albo zapiekankę warzywną – urządzimy sobie prawdziwą ucztę!
6. Spotkałaś złotą rybkę, która przedstawia Ci trzy propozycje. Którą wybierasz?
a. Możliwość wydłużenia dnia o dodatkowe kilka godzin – tak, żeby na wszystko starczyło mi czasu.
b. Złota rybka zrobi zakupy, ugotuje i posprząta po jedzeniu.
c. Złota rybka spali kalorie, których sobie dostarczam.
Jeśli wśród Twoich odpowiedzi przeważa A to może oznaczać, że:
Szukasz złotego środka – starasz się połączyć pracę zawodową, która pochłania dużo Twojego cennego czasu, z obowiązkami domowymi, do których należy zapewnienie całej rodzinie regularnych, świeżych posiłków. Najlepiej zrobionych własnoręcznie, bo tylko wówczas znasz ich skład i wiesz, że są zdrowe. Potrafisz dobrze rozplanować zadania i lubisz, kiedy wszystko działa jak w zegarku, problem w tym, że doba ma tylko 24 godziny i trudno pogodzić karierę zawodową, przygotowywanie domowych posiłków i relaks.
Jeśli najczęściej wybierałaś odpowiedź B to być może:
Uwielbiasz być obsługiwana. Gotowanie nie należy do Twoich ulubionych zajęć, nie masz ani czasu, ani ochoty spędzać wielu godzin w kuchni. Najchętniej stołowałabyś się w restauracjach, barach i u znajomych. Tylko jak to pogodzić z potrzebą zdrowego odżywiania? Zrób porządny przegląd lokali gastronomicznych. W ostatnich latach restauracje i bary coraz chętniej wprowadzają do swojego menu potrawy gotowane na parze, z minimalną ilością tłuszczu i soli. W większych miastach dostępne są także usługi firm gastronomicznych współracujących z dietetykami, którzy układają indywidualne menu, przygotowują i przywożą do klienta.
Jeśli najczęściej zakreślałaś C, to wydaje nam się, że :
Gotowanie to dla Ciebie frajda, lubisz spędzać w ten sposób czas i patrzeć, jak Twoi bliscy z radością zajadają się frykasami, które robisz. Niestety, musisz pamiętać, że uczty dla podniebienia często odbijają się na wadze. Warto zastosować kilka sztuczek, które pozwolą odświeżyć, dowitaminizować i nadać lekkości Twojemu domowemu menu. Po pierwsze – gotuj na parze. Warzywa czy mięso przygotowywane w ten sposób mają więcej witamin i mikroelementów, niż te gotowane w wodzie. Nie trzeba ich także solić, gdyż naturalny zachowują pyszny smak. Ulubione sosy, zamiast zagęszczać majonezem, doprawiaj gęstym jogurtem typu greckiego, a do makaronów, zamiast tłustego sosu śmietanowego, dodawaj żółtka jaj. W zdrowym żywieniu może pomóc Ci urządzenie kuchenne z przystawką do gotowania na parze, np. Thermomix.
a. Każdego dnia rano układam sobie w głowie lub notuję w kalendarzu, co będę robiła i co przygotuję na obiad, a w związku z tym – co muszę kupić.
b. Nie planuję – w końcu zawsze coś się wymyśli, gdy przyjdzie pora obiadowa.
c. Ogólny zarys tego, co będziemy jeść w najbliższym czasie, planuję już przy większych zakupach. Danego dnia rano tylko układam szczegóły menu.
2. Jak wygląda Twój typowy ranek?
a. Robię szybkie, zdrowe śniadanie dla dziecka. Sama rano w ogóle nie bywam głodna.
b. Zazwyczaj wszystko odbywa się błyskawicznie. Przegryzamy tylko coś w biegu.
c. Przygotowuję zdrowy posiłek dla dziecka, kanapki dla partnera do pracy i zaczynam zastanawiać się, co ugotuję na obiad.
3. Jak wygląda Twoje wymarzone sobotnie popołudnie?
a. Staram się w pełni wykorzystać ten czas na przebywanie z rodziną, a obowiązki rozdzielam tak, by każdy efektywnie i szybko wykonał to, co konieczne i mógł robić to, co lubi.
b. Idziemy całą rodziną do przyjemnej restauracji, a później oddajemy się ulubionym rozrywkom.
c. Robię wspaniały obiad, na który zapraszam rodzinę lub znajomych, wspólnie spędzamy urocze popołudnie przy wyśmienitym domowym jedzeniu.
4. Otwierasz lodówkę, a tam pusto. Twój partner miał zrobić zakupy, ale coś „wyskoczyło” mu w pracy. Co robisz?
a. Zamawiam jedzenie telefonicznie lub przez internet, a w międzyczasie podaję bliskim do przekąszenia coś niewielkiego na ciepło, np. omlet.
b. Jadę z dzieckiem do pobliskiej restauracji, ewentualnie odwiedzam koleżankę z pełną lodówką.
c. Na pewno nie jest całkiem pusto, zawsze przecież znajdą się przetwory lub zamrożone obiady, które zostawiam na czarną godzinę.
5. Wróciliście ze spaceru z maluchem. Czas przygotować coś do jedzenia. O czym myślisz?
a.Wszystko mam już przygotowane w lodówce. Zaraz szybko coś ugotuję, a mój partner w tym czasie zajmie się dzieckiem.
b. Najchętniej zamówiłabym coś gotowego, ale to przecież niezdrowe dla dziecka, więc może dla nas zamówię, a maluchowi ugotuję.
c. Mam tyle pomysłów! Dla małego zrobię zupkę, a dla nas jakąś pyszną sałatkę albo zapiekankę warzywną – urządzimy sobie prawdziwą ucztę!
6. Spotkałaś złotą rybkę, która przedstawia Ci trzy propozycje. Którą wybierasz?
a. Możliwość wydłużenia dnia o dodatkowe kilka godzin – tak, żeby na wszystko starczyło mi czasu.
b. Złota rybka zrobi zakupy, ugotuje i posprząta po jedzeniu.
c. Złota rybka spali kalorie, których sobie dostarczam.
Jeśli wśród Twoich odpowiedzi przeważa A to może oznaczać, że:
Szukasz złotego środka – starasz się połączyć pracę zawodową, która pochłania dużo Twojego cennego czasu, z obowiązkami domowymi, do których należy zapewnienie całej rodzinie regularnych, świeżych posiłków. Najlepiej zrobionych własnoręcznie, bo tylko wówczas znasz ich skład i wiesz, że są zdrowe. Potrafisz dobrze rozplanować zadania i lubisz, kiedy wszystko działa jak w zegarku, problem w tym, że doba ma tylko 24 godziny i trudno pogodzić karierę zawodową, przygotowywanie domowych posiłków i relaks.
Jeśli najczęściej wybierałaś odpowiedź B to być może:
Uwielbiasz być obsługiwana. Gotowanie nie należy do Twoich ulubionych zajęć, nie masz ani czasu, ani ochoty spędzać wielu godzin w kuchni. Najchętniej stołowałabyś się w restauracjach, barach i u znajomych. Tylko jak to pogodzić z potrzebą zdrowego odżywiania? Zrób porządny przegląd lokali gastronomicznych. W ostatnich latach restauracje i bary coraz chętniej wprowadzają do swojego menu potrawy gotowane na parze, z minimalną ilością tłuszczu i soli. W większych miastach dostępne są także usługi firm gastronomicznych współracujących z dietetykami, którzy układają indywidualne menu, przygotowują i przywożą do klienta.
Jeśli najczęściej zakreślałaś C, to wydaje nam się, że :
Gotowanie to dla Ciebie frajda, lubisz spędzać w ten sposób czas i patrzeć, jak Twoi bliscy z radością zajadają się frykasami, które robisz. Niestety, musisz pamiętać, że uczty dla podniebienia często odbijają się na wadze. Warto zastosować kilka sztuczek, które pozwolą odświeżyć, dowitaminizować i nadać lekkości Twojemu domowemu menu. Po pierwsze – gotuj na parze. Warzywa czy mięso przygotowywane w ten sposób mają więcej witamin i mikroelementów, niż te gotowane w wodzie. Nie trzeba ich także solić, gdyż naturalny zachowują pyszny smak. Ulubione sosy, zamiast zagęszczać majonezem, doprawiaj gęstym jogurtem typu greckiego, a do makaronów, zamiast tłustego sosu śmietanowego, dodawaj żółtka jaj. W zdrowym żywieniu może pomóc Ci urządzenie kuchenne z przystawką do gotowania na parze, np. Thermomix.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
12 powodów, żeby zwiedzić Maderę
Uznana po raz 10 z rzędu najlepszą wyspiarską destynacją świata przez World Travel Awards, Madera pozostaje jednym z najbardziej egzotycznych kierunków eu
Niacynamid – wszechstronny składnik w dziedzinie pielęgnacji skóry
Niacynamid, znany również jako witamina B3 lub PP, stał się jednym z najpopularniejszych składników w kosmetologii. Jego wszechstronność, de
Zimowy wystrój wnętrz – jak stworzyć magiczną atmosferę na cały sezon?
Zima to niezwykły czas, kiedy wnętrza naszych domów zyskują na znaczeniu jako przestrzenie ciepła, relaksu i spotkań. To nie tylko okres Świąt Bo
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra