Sekret tkwi w dyni

Zdaniem archeologów historia istnienia dyni sięga 7000 lat przed naszą erą. Wtedy to uprawiana była przez Indian, zamieszkujących tereny dzisiejszego Peru. Odkryto również, że słynny wódz i polityk, Lukullus podawał na swoich słynących z przepychu ucztach dynię smażoną w miodzie. Uczeni greccy najprawdopodobniej mieli podawać świeżo utartą dynię zalaną winem jako środek przeciw zaparciom. U Arabów lekiem na bezsenność natomiast był sok z dyni. Europa o tym warzywie dowiedziała się jednak dopiero w XVI wieku. Dzisiaj rodzina dyniowatych to ponad 120 rodzajów i ponad 80 gatunków. Należą do nich m.in.: melony, arbuzy, kabaczki czy tykwy. Coraz częściej uprawiane są również w Polsce.
Dynia na zdrowie!
Dynię warto jeść nie tylko dla jej walorów smakowych, ale przede wszystkim dla zdrowia. Te niepozorne, warzywo wielkich gabarytów bogate jest przede wszystkim w pełnowartościowe nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, delta-7-sterol, triterpeny, kwasy organiczne, witaminy z grupy B, witaminę C i witaminę D, które znajdują się przede wszystkim w pestkach. Dzięki ich zawartości spożywając suszone pestki dyni jesteśmy w stanie dostarczyć sobie bogatą w karoten prowitaminę A oraz sole mineralne — fosfor, potas, żelazo, wapń i magnez. Ich zawartość posiada działanie antyutleniające wolne rodniki, przeciwdziałając dzięki temu powstawaniu nowotworów i chorobom układu krążenia.
Sam miąższ dyni jest również bardzo zdrowy i wykorzystuje się go przede wszystkim do zup typu krem. Obfituje on przede wszystkim w błonnik, dzięki czemu pobudza trawienie, ma zdolność wiązania toksyn i eliminowanie ich z organizmu. Reguluje gospodarkę wodną i działa odchudzająco.
Reasumując dynia posiada wiele właściwości leczniczych. Spożywając ją w postaci suchych pestek, soku lub wykorzystując jej miąższ do potraw: wspomagamy swój układ odpornościowy, poprawiamy trawienie, dostarczamy sobie wiele potrzebnych witamin i minerałów, a także obniżamy poziom tłuszczów we krwi.
Wypróbowany przez naszą redakcję przepis na krem z dyni
Czas przygotowania wynosi 45 minut. Przepis na 4 porcje.
Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 porcje śmietankowego sera topionego
- szklanka jogurtu naturalnego
- 1 cebula
- przyprawy (kminek, kurkuma, kolendra, chili)
- sól, pieprz
- suszone pestki dyni
Sposób przygotowania:
Dynię oczyscić z nasion, obrać ze skóry, pokroić w centymetrową kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić do rondla. Po chwili to samo zrobić z dynią i dusić do miękkości. Gdy nieco ostygnie zmiksować, a następnie zalać bulionem. Zagotować, dodać serek topiony i przyprawy. Już na talerzu dodać dwie łyżki jogurtu naturalnego, fantazyjnie go rozprowadzając, posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz suszonymi pestkami dyni.
Smacznego!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�
Terapia medyczną marihuaną w Polsce - fakty i mity
Ewoluujący krajobraz terapii medyczną marihuaną w Polsce przedstawia zarówno możliwości, jak i wyzwania dla pacjentów oraz pracowników