Aspiryna lekiem na raka

Naukowcy z Instytutu Genetyki Człowieka na Uniwersytecie Newcastle po przebadaniu 14 tysięcy osób dowiedli, że dzienna dawka aspiryny może zmniejszyć o jedną czwartą ryzyko zachorowania na rakowa jelita grubego u nosicieli mutacji będącej podłożem zespołu Lyncha. To właśnie on stanowi 5 proc. wszystkich przypadków występowania raka okrężnicy. Główny składnik aspiryny - kwas acetylosalicylowy należy do grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych uznanych przez WHO za jeden z najlepszych środków. Dzięki dostarczaniu naszemu organizmowi kwasu acetylosalicylowego możemy również samodzielnie zahamować tworzeniu się skrzepów płytkowych. Małe dawki aspiryny (30-300 mg/dobę) stosowane są również w profilaktyce udarów mózgu i zawałów serca.
Zażywanie aspiryny może również zredukować nawet o połowę ryzyko śmierci z powodu nowotworów piersi. Maleje też ryzyko nawrotu choroby. Badania w tym kierunku trwają już od 1976 roku na Harvard Medical School. Od tamtej pory, przez 30 lat obserwowano 4164 chorych na nowotwór piersi kobiet. W trakcie trwania eksperymentu zmarło 341 z nich. Warto podkreślić jednak, że w przypadku kobiet, które przyjmowały aspirynę od 2 do 5 dni w tygodniu, ryzyko nawrotu choroby spadło aż o 60 procent, a śmierci z tego powodu - o 71 procent! Od sześciu do siedmiu tabletek aspiryny przyjmowanych w tygodniu zmniejszyło ryzyko choroby o 43 procent, a śmierci - o 64 procent.
Najlepszy czas na rozpoczęcie przyjmowania aspiryny to wiek powyżej 40 lat. Głównie dlatego, że to właśnie w tym wieku ryzyko zachorowania na raka rośnie. Aspirynę można przyjmować aż do 70. roku życia.
Nie powinniśmy jednak przesadzać z przyjmowaniem aspiryny, ponieważ jak każdy lek może ona wywoływać różnorakie skutki uboczne. Jej długotrwałe przyjmowanie może prowadzić nawet do krwotoków żołądka. Warto dlatego przed długotrwałym rozpoczęciem stosowania tego leku skonsultować swoją decyzję z lekarzem rodzinnym.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas