Na świątecznym stole królują ryby. Karp, pstrąg, ryba po grecku, śledzie, szczupak i tak lubiany przez nas... łosoś. Dowiedz się, jak go smakowicie przygotować!

Składniki:

8 filetów śledziowych,
1 cebula,
½ pęczka szczypiorku,
5 łyżek sosu sojowego,
3 ząbki czosnku,
4 łyżki miodu,
sok z 1 cytryny,
250 ml oleju rzepakowego,
Imbir Kamis, 7 g

Przygotowanie:

Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie przez ok. 1 godz. Cebulę posiekać w piórka, szczypiorek pokroić na ukos. Sos sojowy połączyć z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem, imbirem i sokiem z cytryny, wszystko dokładnie wymieszać. Przygotowany sos wlać do słoika, dodać szklankę oleju, a następnie zakręcić słoik i całość dokładnie wymieszać. Na półmisek wylać odrobinę przygotowanego sosu,  ułożyć na nim pokrojone w plasterki filety i polać sosem. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 24 godz.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku