Biało-czarny mus czekoladowy z sosem żurawinowym

Składniki na 6 porcji:
Biały mus:
2 płatki białej żelatyny
150 g białej kuwertury w kawałkach
1 żółtko
1 białko
1 łyżka stołowa cukru
1 łyżka stołowa likieru pomarańczowego (ewentualnie soku pomarańczowego)
150 ml bitej śmietany
Czarny mus:
100 g gorzkiej czekolady w kawałkach
2 żółtka
2 białka
2 łyżki stołowe cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
150 ml bitej śmietany
Sos żurawinowy:
250 ml nektaru żurawinowego
2 opakowania cukru waniliowego
2 EL mąki kukurydzianej
100 g suszonych żurawin
Dodatkowo:
Mięta lub melisa
Sposób przygotowania:
1. Żelatynę namoczyć. Białą kuwerturę rozpuścić w garnku i pozostawić do ostygnięcia. Białko ubić na sztywną masę. Żółtko zmieszać z likierem pomarańczowym i utrzeć na kremową masę. Żelatynę wycisnąć i rozpuścić w łyżce stołowej gorącej wody. Dodać szybko do żółtka, mieszając. Dodać kuwerturę. Dodać białko i bitą śmietanę.
2. Gorzką czekoladę rozpuścić w rondlu i pozostawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywną masę. Do żółtek dodać cukier oraz cukier waniliowy, a następnie utrzeć na kremową masę. Rozpuszczoną czekoladę zamieszać, a następnie dodać ubite białka i bitą śmietanę.
3. Nakładać do szklanek czarną i białą masę naprzemiennie. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
4. Do nektaru żurawinowego dodać cukier waniliowy i zagotować. Mąkę kukurydzianą zmieszać z niewielką ilością zimnej wody, dodać do nektaru i zagotować, mieszając. Dodać żurawiny i pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu. Powstały sos umieścić na musie. Udekorować miętą lub melisą.
Czas przygotowania wynosi ok. 1 godzinę + czas chłodzenia
Wskazówka: W okresie od września do stycznia można stosować świeże żurawiny zamiast suszonych. 250 g świeżych żurawin gotować w 240 ml nektaru żurawinowego z dodatkiem 4 łyżek stołowych cukru i opakowania cukru waniliowego przez ok. 5 minut. 2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej zmieszać z niewielką ilością zimnej wody, dodać do nektaru, a następnie zagotować.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 523 kcal / 2184 kJ
Białko: 8 g
Tłuszcz: 32,1 g
Węglowodany: 49 g
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas