Proponuję przygotowanie tego aromatycznego ciasta na świąteczny stół. Nie jest bardzo pracochłonne, a wszyscy na pewno się nim zachwycą!

(fot.: Anna Włodarczyk)


Składniki na babkę średniej wielkości:
paczka margaryny/masła
szklanka cukru pudru
5 jajek
szklanka mąki ziemniaczanej
szklanka mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki soku z pomarańczy
skórka otarta z 2 pomarańczy
pokrojona skórka pomarańczowa z 2 pomarańczy

Ucieramy masło (uprzednio rozpuszczone i ostudzone) z cukrem pudrem, dodajemy 4 żółtka i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy stopniowo skrobię ziemniaczaną i mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wyrabiamy mikserem. W innym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli i dodajemy do reszty ciasta, mieszamy powoli. Wylewamy ciasto do formy babkowej wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy babkę w piekarniku na jakieś 10 minut i wykładamy na deskę. Wyjmujemy od razu z formy, aby spód odparował. Jeśli spód jest wilgotny, co może niestety oznaczać zakalec, wstawiamy jeszcze do piekarnika i pieczemy taką wyjętą z formy przez kilkanaście minut, można włączyć termoobieg! Jeszcze ciepłe ciasto dekorujemy lukrem zmieszanym z przygotowaną własnoręcznie skórką pomarańczową. Możemy zamiast lukru posypać babkę cukrem pudrem lub wykorzystać polewę z gorzkiej czekolady.


Więcej przepisów na: https://wlodarczyki.net/mopswkuchni/