Co myślicie o połączeniu śledzia i sosu carry? Jeżeli jesteście entuzjastkami tej przyprawy, może warto skorzystać z naszego przepisu i zaskoczyć gości przy świątecznym stole nowym pomysłem na przygotowanie śledzi?

Składniki:

8 filetów śledziowych,
1 szklanka jogurtu naturalnego,
6 łyżek majonezu,
2 cebule,
2 łyżki rodzynek,
sok z połowy cytryny,
2 łyżeczki cukru,
przyprawa Curry 7 g,

Przygotowanie:

Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie przez ok. 1 godz. Cebulę drobno posiekać, przelać na sitku wrzątkiem, ostudzić. Rodzynki zalać gorącą wodą i moczyć przez ok. 5 min. Jogurt dokładnie wymieszać z majonezem i curry. Wlać sok z cytryny, wsypać cukier i wymieszać. Następnie dodać osączone rodzynki i cebulę i ponownie wszystko wymieszać. Na półmisek wylać odrobinę przygotowanego sosu. Następnie ułożyć pokrojone w kawałki filety i polać sosem. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 24 godz.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma brokuł z bułką tartą
Filet z mintaja w panierce kcal

Wersja do druku