Imprezowe menu
Spis treści
Autor Natalia Tyszka
Karnawał daje wiele możliwości korzystania z zaproszeń na spotkania i imprezy towarzyskie. O ile jednak to my jesteśmy na nie zapraszani odpada nam główkowanie nad stworzeniem idealnego, ale i smakowitego menu. Co jednak zrobić, gdy tym razem to Ty musisz przygotować kilka oryginalnych potraw na karnawałową imprezę?
fot. Krzesimir Modelski
Babeczka domowa kcal
Troć wędzona kalorie
Wersja do druku
Od paru lat nie prowadzę praktycznie życia towarzyskiego. Jednym z moich postanowień noworocznych jest zmienić tą sytuację. W związku z tym chcę zorganizować imprezę karnawałową mam teraz wielki dylemat: co podać do jedzenia? Co teraz jest na topie, bo ja zatrzymałam się na sałatce jarzynowej z majonezem i śledziach w oleju?- szuka porady jedna z forumowiczek portalu gazeta.pl. Okazuje się, że przepisów na karnawałowe dania mamy całe mnóstwo. Co najważniejsze powinny być one lekkostrawne, ale i cieszące oko naszych gości. Najlepiej wobec tego sprawdzają się ciekawie skomponowane przekąski w postaci koreczków, które nie tylko smakują, ale i przybierają różnorodne formy i kolory. Postawmy wobec tego na warzywa i owoce!
Pamiętajmy jednak, że to, co przygotujemy ma smakować zarówno nam jak i naszym gościom, dlatego nie warto na siłę silić się na oryginalność. Jedzenie ma być przede wszystkim smaczne! Jeżeli Twoi goście są miłośnikami sushi, możesz je samodzielnie przygotować w domu. Natomiast jeżeli postawisz na kuchnię włoską, wypróbuj klasyczne włoskie przystawki, takie jak makaron z pesto czy melon w szynce parmeńskiej. Dobrze sprawdzą się również zawsze półmiski z różnego rodzaju serów, które goście będą mogli spożywać za pomocą wykałaczek.
Jedzenie obowiązkowo powinniśmy przygotować wcześniej, przed spotkaniem. Nigdy nie dopuszczaj do sytuacji, gdy goście siedzą przy pustym stole, a Ty tracisz czas w kuchni. Pamiętaj, że skoro jesteś organizatorką przyjęcia powinnaś się na nim tak dobrze bawić, jak Twoi goście.
Kilka propozycji na imprezowe menu:
Jako włoską przystawkę proponujemy zaserwowanie melona w szynce parmeńskiej na liściach szpinaku z sosem balsamicznym oraz sałatka caprese z pomidorami i mozzarellą, na liściach rukoli.
Tosty z pesto
Składniki:
chleb tostowy
20 dag szynki
2 pomidorowy
3 opakowania sera mozarella
słoiczek pesto
Sposób przygotowania:
Jedną część chleba tostowego smarujemy pesto, następnie nakładamy: plasterek szynki, plaster pomidora i dwa plasterki mozarelli. Przykrywamy drugą kromką chleba tostowego i wkładamy do tostera. Pesto dodaje im aromatu i sprawia, że nie musimy ich już w żaden sposób przyprawiać.
Babeczki z łososia na pumperniklu
Składniki:
8 dag wędzonego łososia w plastrach
5 dag wędzonego pstrąga
5 dag serka homogenizowanego
5 łyżek śmietanki 36%
1 łyżeczka żelatyny
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
6 kromek chleba pumpernikiel
masło
2 łyżki koperku
foremki do wylepienia
Sposób przygotowania:
Foremki posmarować oliwą. Dokładnie wylepić dno i boki foremek łososiem. Pstrąga zmiksować z serkiem na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i dodać do masy z pstrąga. Śmietankę ubić i połączyć z musem. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Wylać do foremek, dno przykryć plasterkami łososia. Wstawić do lodówki na ok. 4-5 godzin. Wyjąć z foremek ok. 30 min przed podaniem. Posmarować pumpernikiel masłem, posypać koperkiem, na tak przygotowane kromki układać babeczki z łososia. Udekorować połówkami czarnych oliwek.
Pamiętajmy jednak, że to, co przygotujemy ma smakować zarówno nam jak i naszym gościom, dlatego nie warto na siłę silić się na oryginalność. Jedzenie ma być przede wszystkim smaczne! Jeżeli Twoi goście są miłośnikami sushi, możesz je samodzielnie przygotować w domu. Natomiast jeżeli postawisz na kuchnię włoską, wypróbuj klasyczne włoskie przystawki, takie jak makaron z pesto czy melon w szynce parmeńskiej. Dobrze sprawdzą się również zawsze półmiski z różnego rodzaju serów, które goście będą mogli spożywać za pomocą wykałaczek.
Jedzenie obowiązkowo powinniśmy przygotować wcześniej, przed spotkaniem. Nigdy nie dopuszczaj do sytuacji, gdy goście siedzą przy pustym stole, a Ty tracisz czas w kuchni. Pamiętaj, że skoro jesteś organizatorką przyjęcia powinnaś się na nim tak dobrze bawić, jak Twoi goście.
Kilka propozycji na imprezowe menu:
Jako włoską przystawkę proponujemy zaserwowanie melona w szynce parmeńskiej na liściach szpinaku z sosem balsamicznym oraz sałatka caprese z pomidorami i mozzarellą, na liściach rukoli.
Tosty z pesto
Składniki:
chleb tostowy
20 dag szynki
2 pomidorowy
3 opakowania sera mozarella
słoiczek pesto
Sposób przygotowania:
Jedną część chleba tostowego smarujemy pesto, następnie nakładamy: plasterek szynki, plaster pomidora i dwa plasterki mozarelli. Przykrywamy drugą kromką chleba tostowego i wkładamy do tostera. Pesto dodaje im aromatu i sprawia, że nie musimy ich już w żaden sposób przyprawiać.
Babeczki z łososia na pumperniklu
Składniki:
8 dag wędzonego łososia w plastrach
5 dag wędzonego pstrąga
5 dag serka homogenizowanego
5 łyżek śmietanki 36%
1 łyżeczka żelatyny
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
6 kromek chleba pumpernikiel
masło
2 łyżki koperku
foremki do wylepienia
Sposób przygotowania:
Foremki posmarować oliwą. Dokładnie wylepić dno i boki foremek łososiem. Pstrąga zmiksować z serkiem na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i dodać do masy z pstrąga. Śmietankę ubić i połączyć z musem. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Wylać do foremek, dno przykryć plasterkami łososia. Wstawić do lodówki na ok. 4-5 godzin. Wyjąć z foremek ok. 30 min przed podaniem. Posmarować pumpernikiel masłem, posypać koperkiem, na tak przygotowane kromki układać babeczki z łososia. Udekorować połówkami czarnych oliwek.
fot. Krzesimir Modelski
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii mają anchois kalorieBabeczka domowa kcal
Troć wędzona kalorie
Wersja do druku
Szukaj
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk
Najlepsza sukienka na wesele dla mamy: garść porad
Dzień, w którym własne dziecko bierze ślub jest wyjątkowy w życiu każdej matki. To szczególna chwila, która na zawsze pozostaje w pam
Ciasto zza oceanu na świąteczny stół – przepis na sernik nowojorski
Podobno nowojorczycy wierzą, że ich sernik (zwany tam cheesecake) był pierwszy na świecie i nikt wcześniej takiego ciasta nie robił. Jakkolwiek było, war