Crostini z żurawinowym serkiem śmietankowym
Składniki na 4 porcje:
1 bagietka
2 łyżeczki oleju
20 g orzechów włoskich
150 g serka śmietankowego
2-3 łyżki stołowe mleka
pieprz
40 g suszonych, krojonych żurawin
12 cienkich plastrów szynki parmeńskiej
4 świeże figi
kilka żurawin i liście rukoli do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Bagietkę pokroić na 12 kawałków. Kawałki bagietki skropić olejem i podpiec delikatnie na teflonowej patelni. Odsączyć na ręczniku kuchennym.
2. Żurawiny pokroić, a orzechy włoskie rozdrobnić. Serek śmietankowy mieszać z mlekiem, aż do momentu powstania jednolitej masy. Następnie doprawić pieprzem. Dodać orzechy i żurawiny.
3. Plastry bagietki posmarować serkiem śmietankowym i przykryć szynką. Figi umyć i pokroić na grube kawałki. Kawałki fig ułożyć na szynce. Rukolę opłukać i osuszyć. Podawać crostini z rukolą i żurawinami.
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 456 kcal / 1908 kJ
Białko: 14,3 g
Tłuszcz: 21,5 g
Węglowodany: 52 g
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma serek turekWersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn