Chudnij po włosku
Spis treści
Autor
Niewiele jest osób, które nie lubią włoskiej kuchni. Pizza, pasta, risotto – na samo wspomnienie tych potraw niejeden zaczyna odczuwać głód. Gdyby tylko można było je jeść bez strachu o nabranie dodatkowych kilogramów… Dzięki książce Gino D’Acampo pt. "Dieta italiana" każdy może zrealizować to pragnienie, nie narażając się na zwiększenie masy ciała.
Wersja do druku
„Włosi należą do najszczuplejszych nacji europejskich, rzadziej umierają na raka czy choroby serca i odznaczają się długowiecznością” – pisze autor w przedmowie do swojej książki. Potwierdzają to dane statystyczne: spośród wszystkich krajów europejskich pod względem otyłości Włosi znaleźli się na drugim miejscu od końca.
W czym więc tkwi tajemnica sukcesu Włochów? Oczywiście w diecie. Bo wbrew stereotypom, włoska dieta to prawdziwa dieta śródziemnomorska. Porcje w niej nie są duże. Menu zawiera dużo produktów świeżych, nieprzetworzonych. Podstawę posiłków stanowią warzywa, owoce, makarony, chleb, nasiona roślin strączkowych i ryż. Często jada się także potrawy z ryb.
Taką dietę prezentuje w swojej książce Gino D’Acampo. Publikacja zawiera 100 prostych przepisów na zdrowe i smakowite potrawy. Wszystkie one przygotowuje się z prostych, ogólnie dostępnych składników. Dania nie wymagają wielkiego talentu kulinarnego, są łatwe w przygotowaniu. W tej diecie nie ma produktów wykluczonych, których nie wolno spożywać – nadal można jeść makarony, pieczywo i desery. A jeśli już o deserach mowa, to warto wspomnieć, że w prezentowanej książce znalazł się osobny rozdział poświęcony właśnie nim. Czy ktoś się spodziewał, że pojawi się on w książce poświęconej… diecie?
W czym więc tkwi tajemnica sukcesu Włochów? Oczywiście w diecie. Bo wbrew stereotypom, włoska dieta to prawdziwa dieta śródziemnomorska. Porcje w niej nie są duże. Menu zawiera dużo produktów świeżych, nieprzetworzonych. Podstawę posiłków stanowią warzywa, owoce, makarony, chleb, nasiona roślin strączkowych i ryż. Często jada się także potrawy z ryb.
Taką dietę prezentuje w swojej książce Gino D’Acampo. Publikacja zawiera 100 prostych przepisów na zdrowe i smakowite potrawy. Wszystkie one przygotowuje się z prostych, ogólnie dostępnych składników. Dania nie wymagają wielkiego talentu kulinarnego, są łatwe w przygotowaniu. W tej diecie nie ma produktów wykluczonych, których nie wolno spożywać – nadal można jeść makarony, pieczywo i desery. A jeśli już o deserach mowa, to warto wspomnieć, że w prezentowanej książce znalazł się osobny rozdział poświęcony właśnie nim. Czy ktoś się spodziewał, że pojawi się on w książce poświęconej… diecie?
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Zimowy wystrój wnętrz – jak stworzyć magiczną atmosferę na cały sezon?
Zima to niezwykły czas, kiedy wnętrza naszych domów zyskują na znaczeniu jako przestrzenie ciepła, relaksu i spotkań. To nie tylko okres Świąt Bo
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk
Najlepsza sukienka na wesele dla mamy: garść porad
Dzień, w którym własne dziecko bierze ślub jest wyjątkowy w życiu każdej matki. To szczególna chwila, która na zawsze pozostaje w pam