Delikatny smak białej herbaty
Spis treści
Autor Emilia Bolska
Biała herbata uchodzi za jedną z najbardziej wykwintnych herbat. Nietrudno zauważyć to także po jej cenie. Pomimo delikatnego smaku naparu z niej przyrządzonego już po wypiciu jednej filiżanki odczuwamy przyjemne rozluźnienie oraz uchodzenie stresu z organizmu.

Wersja do druku

Panie z pewnością ucieszy fakt, że codzienne picie trzech filiżanek białej herbaty pozwoli zachować im młodość. Nie bez kozery napar ten nazywany jest potocznie „eliksirem młodości”. Swoje działanie zawdzięcza polifonelom, które jako naturalne przeciwutleniacze zwalczają wodne rodniki, odpowiedzialne za starzenie się. Dzięki temu biała herbata staje się także składnikiem wielu produktów kosmetycznych. Posiada bowiem dodatkowo: działanie nawilżające, koi podrażnienia, dodaje blasku oraz witalności naszej skórze, a także zapobiega powstawaniu zmarszczek.
Biała herbata powstaje z młodych pączków herbacianych, które nie poddawane żadnej fermentacji są jedynie suszone. Dzięki temu jej smak jest bardzo delikatny, a odcień jaśniutki, trochę srebrzysty. Co ważne, podobnie jak herbatę zieloną można ją parzyć nawet do trzech razy, a jej smak i właściwości będą wciąż aktywne. Pamiętać należy jednak, aby parzyć ją około 5–7 min w temperaturze wody nie większej niż 85 stopni C.
Oprócz walorów smakowych biała herbata posiada również zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Z powodzeniem możemy zastąpić nią picie kawy, gdyż zawiera w sobie teinę, która posiada działanie pobudzające i orzeźwiające. Poza tym zapobiega stresowi, rozluźnia i redukuje napięcie mięśniowe. Bogata jest w witaminę C, a także może przyczynić się do zminimalizowania ryzyka zachorowania na raka. Ponadto poprawia krążenie, chroni przed zawałem serca i skutecznie obniża poziom cholesterolu.
Jej działanie będzie najzdrowsze jeżeli będziemy pili ją bez dodatku cukru.
Biała herbata powstaje z młodych pączków herbacianych, które nie poddawane żadnej fermentacji są jedynie suszone. Dzięki temu jej smak jest bardzo delikatny, a odcień jaśniutki, trochę srebrzysty. Co ważne, podobnie jak herbatę zieloną można ją parzyć nawet do trzech razy, a jej smak i właściwości będą wciąż aktywne. Pamiętać należy jednak, aby parzyć ją około 5–7 min w temperaturze wody nie większej niż 85 stopni C.
Oprócz walorów smakowych biała herbata posiada również zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Z powodzeniem możemy zastąpić nią picie kawy, gdyż zawiera w sobie teinę, która posiada działanie pobudzające i orzeźwiające. Poza tym zapobiega stresowi, rozluźnia i redukuje napięcie mięśniowe. Bogata jest w witaminę C, a także może przyczynić się do zminimalizowania ryzyka zachorowania na raka. Ponadto poprawia krążenie, chroni przed zawałem serca i skutecznie obniża poziom cholesterolu.
Jej działanie będzie najzdrowsze jeżeli będziemy pili ją bez dodatku cukru.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Ciekawe t-shirty damskie – jak wyróżnić się w tłumie dzięki modnej i wygodnej bazie stylizacji?
Codzienna moda nie musi być nudna, a wygodne ubrania mogą jednocześnie przyciągać wzrok i podkreślać indywidualny styl. Idealnym przykładem są ciekawe
Praca Opiekunów osób starszych w Niemczech - wymagania i korzyści
Opieka nad osobami starszymi w Niemczech to temat niezwykle ważny i zyskujący na popularności, szczególnie wśród osób poszukujących st
Na narty z dziećmi - gdzie na narty z dzieckiem w Polsce i za granicą, czyli pierwsze kroki na stoku
Ferie czas start! Gdy za oknem śnieg a dzieci rozpoczynają przerwę zimową, zaczynamy się zastanawiać jaki kierunek wybrać, aby dziecko zaraziło się mi�
Co jeść, a czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które wpływa na jakość życia u wielu osób. Objawy, takie jak
Liposukcja z perspektywy czasu. Przegląd długoterminowych efektów zabiegu
Wiadomo, że liposukcja potrafi błyskawicznie odmienić sylwetkę. Efekty są widoczne niemal od razu. Jednak czy to rozwiązanie na lata? Sprawdzamy, jak zmie