Rozgrzewająca moc imbiru
Spis treści
Autor Natalia Tyszka
Zwłaszcza zimą lubimy dodawać imbir do herbaty. Poprawia jej smak, dodając korzennego aromatu, ale również przyjemnie rozgrzewa. Dzięki temu pomaga zwalczyć przeziębienie, a także dostarcza naszemu organizmowi pierwiastków takich jak: wapń, magnez, fosfor czy potas.

Wersja do druku

Właściwości tej rośliny poznano jeszcze 2700 lat p.n.e. Właśnie z tego okresu pochodzą pierwsze zapiski na temat imbiru. Azjaci dużo wcześniej od nas zaczęli wykorzystywać imbir nie tylko jako roślinę leczniczą, ale przede wszystkim jako przyprawę i dodatek do potraw. Co ciekawe dzięki temu, że poprawia on także ukrwienie można znaleźć go jako składnik niektórych balsamów antycellulitowych czy ujędrniających skórę.
Imbir świetnie sprawdza się zarówno w postaci świeżej jak i sproszkowanej. Dzięki temu, że posiada cytrynowo-korzenny, ostrzejszy smak doda potrawom pikanterii. Możemy z powodzeniem dodawać go do: zup, deserów, kompotów, wszelkich pieczonych mięs. W sklepach, gdzie dostępne są orientalne składniki możemy dostać także imbir kandyzowany lub marynowany w słoiczku- najczęściej biały albo różowy. Znajduje on swoje zastosowanie przede wszystkim podczas jedzenia sushi. Po każdym kawałku zjedzonego sushi do ust bierzemy skrawek imbiru, by oczyścić kupki smakowe.
Imbir to także afrodyzjak – pobudza ukrwienie narządów płciowych, a także wzmaga erekcję. Dzięki temu pozwala na lepsze doznania seksualne dla obojgu partnerów.
Dlaczego warto spożywać imbir:
- ze względu na właściwości antyseptyczne, działa odkażająco i wykazuje działania przeciwzapalne, przez co może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka na zachorowania na grypę czy przeziębienie
- pobudza trawienie i zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych, łagodzi bóle żołądkowe
- posiada działanie rozgrzewające
- poprawia krążenie krwi
- łagodzi bóle mięsiączkowe
- łagodzi bóle migrenowe
- ma działanie moczopędne
Imbir to przyprawa, którą z pewnością warto wprowadzić do swojego codziennego menu. Swobodnie dodawać go możemy do kawy czy herbaty. W przypadku, gdy zaatakuje nas przeziębienie możemy samodzielnie przygotować również specjalną, imbirową herbatkę. Wystarczy, że kawałek obranego i utartego korzenia imbiru zalejemy szklanką wrzątku i odstawimy na 10 minut. Do przecedzonego płynu możemy dodać trochę miodu dla smaku.
Imbir świetnie sprawdza się zarówno w postaci świeżej jak i sproszkowanej. Dzięki temu, że posiada cytrynowo-korzenny, ostrzejszy smak doda potrawom pikanterii. Możemy z powodzeniem dodawać go do: zup, deserów, kompotów, wszelkich pieczonych mięs. W sklepach, gdzie dostępne są orientalne składniki możemy dostać także imbir kandyzowany lub marynowany w słoiczku- najczęściej biały albo różowy. Znajduje on swoje zastosowanie przede wszystkim podczas jedzenia sushi. Po każdym kawałku zjedzonego sushi do ust bierzemy skrawek imbiru, by oczyścić kupki smakowe.
Imbir to także afrodyzjak – pobudza ukrwienie narządów płciowych, a także wzmaga erekcję. Dzięki temu pozwala na lepsze doznania seksualne dla obojgu partnerów.
Dlaczego warto spożywać imbir:
- ze względu na właściwości antyseptyczne, działa odkażająco i wykazuje działania przeciwzapalne, przez co może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka na zachorowania na grypę czy przeziębienie
- pobudza trawienie i zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych, łagodzi bóle żołądkowe
- posiada działanie rozgrzewające
- poprawia krążenie krwi
- łagodzi bóle mięsiączkowe
- łagodzi bóle migrenowe
- ma działanie moczopędne
Imbir to przyprawa, którą z pewnością warto wprowadzić do swojego codziennego menu. Swobodnie dodawać go możemy do kawy czy herbaty. W przypadku, gdy zaatakuje nas przeziębienie możemy samodzielnie przygotować również specjalną, imbirową herbatkę. Wystarczy, że kawałek obranego i utartego korzenia imbiru zalejemy szklanką wrzątku i odstawimy na 10 minut. Do przecedzonego płynu możemy dodać trochę miodu dla smaku.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas