Zielono mi – o smaku rukoli

Moda na spożywanie rukoli przyszła do nas z Włoch. To właśnie mieszkańcy tego kraju dodają ją do wielu przygotowywanych na co dzień potraw. Możemy spotkać ja m.in. jako składnik tortellini, sałatek, bruschetty, pizzy, makaronów, wszelkich rodzajów serów czy nawet podawana jest sama polana oliwą lub octem balsamicznym. Jej aromat przypomina kompozycję wielu różnych smaków- rozpoznając od nut pieprzu i chrzanu, na orzechach kończąc.
Te niewielkie, lekko poszarpane, podłużne listki kryją w sobie spore ilości przede wszystkim witaminy C, ale także olejków eterycznych. Podobnie jak bazylię możemy uprawiać ją choćby w doniczce czy ogródku. Nie wymaga ona żadnych specjalnych warunków hodowlanych.
Przed zakupem rukoli pamiętajmy o tym, by zwrócić uwagę na jej świeżość. Powinna być przechowywana w hermetycznie zamkniętym opakowaniu nie dłużej niż przez kilka dni po zerwaniu.
Sałatka z rucolą
Składniki :
- opakowanie rucoli
- 10 dag wyłuskanych orzechów włoskich
- opakowanie serka wiejskiego
- 5 dag sera żółtego
- puszka kukurydzy
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 - 2łyżki majonezu
- sól, pieprz, cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Rucolę płuczemy dokładnie, osączamy i delikatnie rwiemy na kawałki. Orzechy i jajka siekamy. Żółty ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Kukurydzę osączamy. Następnie łączymy składniki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy serek ziarnisty i mieszany z majonezem.
Makaron z rukolą
Składniki:
- 2 garści liści rukoli
- 500 g włoskiego makaronu penne
- 300 g pomidorków koktajlowych
- garść czarnych oliwek
- 150 g greckiego sera feta
- 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- łyżka suszonego oregano
- 50 ml oliwy
Sposób przygotowania:
Ugotować makaron al dente. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, dodać oregano, całe pomidorki i oliwki. Odcedzić makaron. Na patelnię wrzucić prawie całą rukolę, wymieszać, dodać makaron, znów wymieszać. Posypać pokruszoną fetą i porwaną resztą rukoli.
Rukola z gorącą fetą
Składniki:
- 2 garście rukoli
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- garść czarnych oliwek
- 4 plastry greckiego sera feta (może być inny lubiany lub kurczak)
- 4 łyżki płatków parmezanu
- 1 jajo
- olej do smażenia
- bułka tarta
sos:
- 1 dymka pokrojona w kostkę
- 2 łyżki octu z białego wina
- łyżeczka musztardy z Dijon
- sól
- pieprz
- 6 łyżek oliwy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu, prócz oliwy, połączyć. Potem stopniowo dodawać oliwę. Całość wymieszać. Całe papryki włożyć do gorącego piekarnika (200 st. C), piec na ruszcie, obracając, kiedy zaczną brązowieć na bokach. Wyjąć, gorące włożyć do papierowej torby, zamknąć ją, odstawić aż ostygną. Ostudzone papryki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w szerokie plastry. Ser pokroić w plastry, panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na gorącym oleju. Rukolę wymieszać z sosem. Na talerzach układać warstwami: cząstki papryki, rukolę, usmażony ser, rukolę i płatki parmezanu, posypać oliwkami
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma kajzerkaIle kalorii ma Polędwica z dorsza gotowana
Ile kalorii ma fasola szparagowa
damska torba
Wersja do druku
Szukaj
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�
Terapia medyczną marihuaną w Polsce - fakty i mity
Ewoluujący krajobraz terapii medyczną marihuaną w Polsce przedstawia zarówno możliwości, jak i wyzwania dla pacjentów oraz pracowników