Curry – egzotyka na wyciągnięcie... łyżki
Dzięki adaptowaniu pewnych elementów charakterystycznych dla odmiennych narodowości, monotonne z pozoru czynności stają się fascynującą wyprawą w nieznane. Najpowszechniejszą dziedziną, do której chętnie wprowadzamy innowacje jest gotowanie.
Doskonale przyrządzona potrawa ma wiele zalet, a zapewnienie uczucia sytości jest tylko jedną z nich. Dla tych bardziej wymagających smakoszy wygląd potrawy jest równie ważny jak jej walory smakowe, a ich połączenie daje prawdziwe uczucie satysfakcji. W obliczu takiego podejścia do sfery kulinarnej z pewnością nie będzie nadużyciem stwierdzenie, że pięknie wyglądające danie jest podwójnie smaczne.
Wszystkie te wymagania spełnia pochodzące z odległych Indii curry, gdzie funkcjonuje jako warzywna, mięsna lub rybna potrawa w pikantnym sosie. Na zachodzie natomiast –curry jest niezwykle aromatyczną przyprawą, która swą wyjątkowość zawdzięcza mieszance m.in. kurkumy, imbiru, pieprzu czarnego, kolendry, kminu rzymskiego, gorczycy i chili. Jak przystało na prawdziwą, niedającą się wpisać w sztywne ramy egzotykę, curry jest dostępna pod wieloma postaciami, których odrębność zależy od użytych składników.
Nikogo z pewnością nie rozczaruje również kolor tej przyprawy, który swój intensywny żółty odcień zawdzięcza kurkumie, lecz występuje także w wersji czerwonej czy ciemnobrązowej. Curry to niewątpliwie osobliwe urozmaicenie w naszym polskim jadłospisie. Jednak jej wyjątkowość polega także na uniwersalności, jaką jest szeroki wachlarz produktów, które mogą być z nią przyrządzane. - Curry pasuje dosłownie do wszystkiego – mówi Anna Polkowska dyrektor generalny z firmy Kowalewski. – A Polacy coraz chętniej adaptują do swojej narodowej kuchni kulinarne nowinki. I wcale nie znaczy to, że nasze staropolskie potrawy są wypierane przez te zagraniczne. Tu chodzi raczej o urozmaicenie. A curry świetnie się do tego nadaje - dodaje Anna Polkowska.
Przepisów na potrawy z curry jest naprawdę mnóstwo. Jednak ci, którzy obawiają się kulinarnych eksperymentów mogą w pierwszej kolejności posmakować gotowych produktów. Dzięki temu nawet najostrożniejsi będą mieli możliwość rozsmakowania się w tej aromatyczniej przyprawie i rozpoczęcia swojej własnej kulinarnej przygody z curry.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Pasta z makreli wędzonej z jajkiem i ogórkiem kalorieZupa rybna zabielana kalorie
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn