Przekąski dla całodniowej witalności
Spis treści
Autor Ewa Madaj
Obecny tryb życia sprawia, iż zapominamy o właściwej diecie. Główne posiłki dnia często nie składają się z potrzebnych składników odżywczych. Uwagi nie przykładamy także do tego, co podjadamy pomiędzy posiłkami.

A to właśnie, wyglądające niewinnie przekąski, sprawiają, iż przybywa nam zbędnych kilogramów. Niewłaściwe podjadanie pomiędzy posiłkami oraz brak drugiego śniadania negatywnie wpływają na nasze zdrowie, samopoczucie i wydajność w pracy.
Ważna systematyczność...
Głównym błędem jest nie traktowanie przekąsek jak normalnego, dziennego posiłku. Często myślimy sobie, że spożywamy je w niewielkiej ilości i nie odgrywają dużego znaczenia. Nic bardziej mylnego. To one dają nam dodatkową energię na dalszą część dnia.
Ważne jest, aby systematycznie dostarczać organizmowi odpowiedniej ilości cukru. Powinnyśmy zatem spożywać posiłki w małych 2-3 godzinnych odstępach czasowych. Nie oznacza to, że mamy jadać więcej. Posiłki powinny być częstsze, ale składające się z mniejszych porcji. Najlepiej gdy jest ich 5 – 3 dania główne oraz 2 mniejsze. Jeżeli przekąski nie znajdą się w naszym jadłospisie, nasz organizm będzie domagał się energii, a my chcąc zaspokoić głód będziemy zwyczajnie się objadać.
Przekąski między posiłkami są niezwykle ważne, jednak musimy uważnie przyjrzeć się temu co jemy. Kaloryczność ich nie powinna przekraczać 200 kcal.
Odpowiedni dobór składników...
Drugie śniadanie jest pewnego rodzaju dopełnieniem pierwszego. Dostarcza energii na cały dzień. Przygotowując je, nie powinnyśmy zapomnieć o węglowodanach, czyli ciemnym pieczywie, ziemniakach, ryżu, makaronie. Ważne są białka, zawarte w mięsie z indyka, kurczaka, szynce, a także ryby takie jak makrela, bogate w kwasy Omega 3. Dla urozmaicenia możemy sięgnąć po jogurt z niską zawartością tłuszczu. Pyszny serek dostarczy odpowiedniej ilości wapnia. Pamiętajcie także o witaminach zawartych w owocach i warzywach. Owoce mogą być zarówno świeże jak i suszone. Te ostatnie szczególnie dobrze spełniają funkcję przekąski, kiedy po prostu mamy ochotę „pochrupać”. Jeżeli ciężko Wam poskromić naturę łakomczucha możecie sięgnąć po batoniki musli. Do przegryzania w ciągu dnia nadają się pestki dyni lub słonecznika.
Pamiętajcie także o dostarczeniu organizmowi odpowiedniej ilości płynów. Najlepiej w postaci niegazowanej wody mineralnej, soków owocowych i warzywnych czy zielonej herbaty.
Przekąski dla całodniowej witalności (2011-03-28)
Filet z indyka gotowany kcal
Skrzydło z indyka pieczone kalorie
Wersja do druku

A to właśnie, wyglądające niewinnie przekąski, sprawiają, iż przybywa nam zbędnych kilogramów. Niewłaściwe podjadanie pomiędzy posiłkami oraz brak drugiego śniadania negatywnie wpływają na nasze zdrowie, samopoczucie i wydajność w pracy.
Ważna systematyczność...
Głównym błędem jest nie traktowanie przekąsek jak normalnego, dziennego posiłku. Często myślimy sobie, że spożywamy je w niewielkiej ilości i nie odgrywają dużego znaczenia. Nic bardziej mylnego. To one dają nam dodatkową energię na dalszą część dnia.
Ważne jest, aby systematycznie dostarczać organizmowi odpowiedniej ilości cukru. Powinnyśmy zatem spożywać posiłki w małych 2-3 godzinnych odstępach czasowych. Nie oznacza to, że mamy jadać więcej. Posiłki powinny być częstsze, ale składające się z mniejszych porcji. Najlepiej gdy jest ich 5 – 3 dania główne oraz 2 mniejsze. Jeżeli przekąski nie znajdą się w naszym jadłospisie, nasz organizm będzie domagał się energii, a my chcąc zaspokoić głód będziemy zwyczajnie się objadać.
Przekąski między posiłkami są niezwykle ważne, jednak musimy uważnie przyjrzeć się temu co jemy. Kaloryczność ich nie powinna przekraczać 200 kcal.
Odpowiedni dobór składników...
Drugie śniadanie jest pewnego rodzaju dopełnieniem pierwszego. Dostarcza energii na cały dzień. Przygotowując je, nie powinnyśmy zapomnieć o węglowodanach, czyli ciemnym pieczywie, ziemniakach, ryżu, makaronie. Ważne są białka, zawarte w mięsie z indyka, kurczaka, szynce, a także ryby takie jak makrela, bogate w kwasy Omega 3. Dla urozmaicenia możemy sięgnąć po jogurt z niską zawartością tłuszczu. Pyszny serek dostarczy odpowiedniej ilości wapnia. Pamiętajcie także o witaminach zawartych w owocach i warzywach. Owoce mogą być zarówno świeże jak i suszone. Te ostatnie szczególnie dobrze spełniają funkcję przekąski, kiedy po prostu mamy ochotę „pochrupać”. Jeżeli ciężko Wam poskromić naturę łakomczucha możecie sięgnąć po batoniki musli. Do przegryzania w ciągu dnia nadają się pestki dyni lub słonecznika.
Pamiętajcie także o dostarczeniu organizmowi odpowiedniej ilości płynów. Najlepiej w postaci niegazowanej wody mineralnej, soków owocowych i warzywnych czy zielonej herbaty.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma makrelaPrzekąski dla całodniowej witalności (2011-03-28)
Filet z indyka gotowany kcal
Skrzydło z indyka pieczone kalorie
Wersja do druku
Szukaj
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�