Przekąski dla całodniowej witalności
Spis treści
Autor Ewa Madaj
Obecny tryb życia sprawia, iż zapominamy o właściwej diecie. Główne posiłki dnia często nie składają się z potrzebnych składników odżywczych. Uwagi nie przykładamy także do tego, co podjadamy pomiędzy posiłkami.
A to właśnie, wyglądające niewinnie przekąski, sprawiają, iż przybywa nam zbędnych kilogramów. Niewłaściwe podjadanie pomiędzy posiłkami oraz brak drugiego śniadania negatywnie wpływają na nasze zdrowie, samopoczucie i wydajność w pracy.
Ważna systematyczność...
Głównym błędem jest nie traktowanie przekąsek jak normalnego, dziennego posiłku. Często myślimy sobie, że spożywamy je w niewielkiej ilości i nie odgrywają dużego znaczenia. Nic bardziej mylnego. To one dają nam dodatkową energię na dalszą część dnia.
Ważne jest, aby systematycznie dostarczać organizmowi odpowiedniej ilości cukru. Powinnyśmy zatem spożywać posiłki w małych 2-3 godzinnych odstępach czasowych. Nie oznacza to, że mamy jadać więcej. Posiłki powinny być częstsze, ale składające się z mniejszych porcji. Najlepiej gdy jest ich 5 – 3 dania główne oraz 2 mniejsze. Jeżeli przekąski nie znajdą się w naszym jadłospisie, nasz organizm będzie domagał się energii, a my chcąc zaspokoić głód będziemy zwyczajnie się objadać.
Przekąski między posiłkami są niezwykle ważne, jednak musimy uważnie przyjrzeć się temu co jemy. Kaloryczność ich nie powinna przekraczać 200 kcal.
Odpowiedni dobór składników...
Drugie śniadanie jest pewnego rodzaju dopełnieniem pierwszego. Dostarcza energii na cały dzień. Przygotowując je, nie powinnyśmy zapomnieć o węglowodanach, czyli ciemnym pieczywie, ziemniakach, ryżu, makaronie. Ważne są białka, zawarte w mięsie z indyka, kurczaka, szynce, a także ryby takie jak makrela, bogate w kwasy Omega 3. Dla urozmaicenia możemy sięgnąć po jogurt z niską zawartością tłuszczu. Pyszny serek dostarczy odpowiedniej ilości wapnia. Pamiętajcie także o witaminach zawartych w owocach i warzywach. Owoce mogą być zarówno świeże jak i suszone. Te ostatnie szczególnie dobrze spełniają funkcję przekąski, kiedy po prostu mamy ochotę „pochrupać”. Jeżeli ciężko Wam poskromić naturę łakomczucha możecie sięgnąć po batoniki musli. Do przegryzania w ciągu dnia nadają się pestki dyni lub słonecznika.
Pamiętajcie także o dostarczeniu organizmowi odpowiedniej ilości płynów. Najlepiej w postaci niegazowanej wody mineralnej, soków owocowych i warzywnych czy zielonej herbaty.
Przekąski dla całodniowej witalności (2011-03-28)
Filet z indyka gotowany kcal
Skrzydło z indyka pieczone kalorie
Wersja do druku
A to właśnie, wyglądające niewinnie przekąski, sprawiają, iż przybywa nam zbędnych kilogramów. Niewłaściwe podjadanie pomiędzy posiłkami oraz brak drugiego śniadania negatywnie wpływają na nasze zdrowie, samopoczucie i wydajność w pracy.
Ważna systematyczność...
Głównym błędem jest nie traktowanie przekąsek jak normalnego, dziennego posiłku. Często myślimy sobie, że spożywamy je w niewielkiej ilości i nie odgrywają dużego znaczenia. Nic bardziej mylnego. To one dają nam dodatkową energię na dalszą część dnia.
Ważne jest, aby systematycznie dostarczać organizmowi odpowiedniej ilości cukru. Powinnyśmy zatem spożywać posiłki w małych 2-3 godzinnych odstępach czasowych. Nie oznacza to, że mamy jadać więcej. Posiłki powinny być częstsze, ale składające się z mniejszych porcji. Najlepiej gdy jest ich 5 – 3 dania główne oraz 2 mniejsze. Jeżeli przekąski nie znajdą się w naszym jadłospisie, nasz organizm będzie domagał się energii, a my chcąc zaspokoić głód będziemy zwyczajnie się objadać.
Przekąski między posiłkami są niezwykle ważne, jednak musimy uważnie przyjrzeć się temu co jemy. Kaloryczność ich nie powinna przekraczać 200 kcal.
Odpowiedni dobór składników...
Drugie śniadanie jest pewnego rodzaju dopełnieniem pierwszego. Dostarcza energii na cały dzień. Przygotowując je, nie powinnyśmy zapomnieć o węglowodanach, czyli ciemnym pieczywie, ziemniakach, ryżu, makaronie. Ważne są białka, zawarte w mięsie z indyka, kurczaka, szynce, a także ryby takie jak makrela, bogate w kwasy Omega 3. Dla urozmaicenia możemy sięgnąć po jogurt z niską zawartością tłuszczu. Pyszny serek dostarczy odpowiedniej ilości wapnia. Pamiętajcie także o witaminach zawartych w owocach i warzywach. Owoce mogą być zarówno świeże jak i suszone. Te ostatnie szczególnie dobrze spełniają funkcję przekąski, kiedy po prostu mamy ochotę „pochrupać”. Jeżeli ciężko Wam poskromić naturę łakomczucha możecie sięgnąć po batoniki musli. Do przegryzania w ciągu dnia nadają się pestki dyni lub słonecznika.
Pamiętajcie także o dostarczeniu organizmowi odpowiedniej ilości płynów. Najlepiej w postaci niegazowanej wody mineralnej, soków owocowych i warzywnych czy zielonej herbaty.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma makrelaPrzekąski dla całodniowej witalności (2011-03-28)
Filet z indyka gotowany kcal
Skrzydło z indyka pieczone kalorie
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn