Lato: słońce, bezchmurne niebo oraz soczysta zieleń... Z radością, do ogrodu lub na taras wynosimy stół, zapraszamy rodzinę, przyjaciół i znajomych... i wspólnie ucztujemy. Taka wspaniała okazja do spotkania w naturalnej scenerii sprawia, że mamy ochotę na stworzenie niezwykłej atmosfery i podanie delicji, które zostaną na długo w pamięci. Jeśli nie mieli jeszcze Państwo okazji poznać specjałów wspaniałej kuchni hotelu Hilton, mamy niespodziankę, która z pewnością zachęci do odwiedzenia restauracji Meza – luksusowe, ale łatwe do wykonania menu na Letnie party à la Hilton! Szef kuchni restauracji Meza hotelu Hilton Warsaw, Thomas Preidelt, uzdolniony kucharz, który gotował między innymi dla Nigela Kennedy’ego, czy też piłkarskiej reprezentacji Brazylii podczas mistrzostw świata proponuje, aby spotkanie uświetnić wyjątkowym i szczególnym menu.Latem, korzystając z bogactwa świeżych warzyw, skomponować można delikatne i lekkie przekąski. Trochę pomysłowości, zaangażowania i spotkanie na świeżym powietrzu zamienia się w wykwintne party. Pachnące i słodkie owoce łatwo przerobimy w wyborne desery, a mieszając świeże soki i roślinne aromaty stworzymy zaskakujące w smaku napoje.Prezentujemy najnowsze przepisy na letnie przyjęcie, którymi chciałby podzielić się szef kuchni hotelu Hilton, Thomas Preidelt. Letnie menu w stylu Hiltona uwodzi świeżością, lekkością i prostotą. Wszystkie proponowane dania - zupa pomidorowa z mięsem z kraba, krewetki z różową sałatką grejpfrutową z twarożkiem, krem śmietankowy z musem z czarnego bzu lub jagód - są łatwe do przygotowania, a na pewno zrobią duże wrażenie wśród zaproszonych przez nas gości.PRZEPISYZupa pomidorowa na zimno z mięsem z kraba i kolendrąSkładniki na 1 porcję:60 g mięsa z kraba25 g obranych ze skórki, pokrojonych w kostkę, dojrzałych pomidorów5 g szalotki bardzo drobno posiekanej5 ml soku z cytrynysól, pieprz5 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia2 g kolendry umytej i drobno posiekanejświeżo zmielone sól i pieprz100 g bardzo dojrzałych pomidorów, bez skórki i nasion20 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia2 g cukru 2 g kolendry10 ml białego octu winnegoświeżo zmielone sól i pieprzPrzygotowanie zupy pomidorowej:Zmiksować wszystko, jeśli to konieczne, dodać trochę wody, doprawić. Przetrzeć przez sito i schłodzić co najmniej 2 godziny.Przygotowanie mięsa z kraba:Zmiksować mięso kraba z szalotką, odrobiną czosnku i pomidorami; doprawić i dobrze wymieszać, dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek i kolendrę. Tak przygotowane mięso krabowe włożyć do okrągłej foremki, po czym wyłożyć na środku talerza, naokoło wylewając mocno schłodzoną zupę pomidorowąKrem śmietankowy z musem z czarnego bzu Składniki na 4 porcje:0,4 l maślanki0,2 l śmietany 30%200 g cukru4 listki żelatyny1 cytryna1 jabłko20 ml oliwy z oliwekjagody czarnego bzu lub jagódPrzygotowanie musu:Umyć jagody. Obrać jabłko i pokroić je w małe kostki. W garnku roztopić 100 g cukru, dodać jabłko i dobrze wymieszać. Dodać do tego sok z cytryny i gotować przez około 1 minutę. Dorzucić jagody czarnego bzu i gotować jeszcze przez kolejną minutę. Wystudzić przed podaniem.Przygotowanie kremu:Włożyć liście żelatyny do zimnej wody. Ubić śmietanę. Do rondla wlać 1/3 maślanki. Do pozostałej maślanki dodać skórkę cytryny, sok z cytryny, cukier. Dobrze wymieszać. Wyjąć żelatynę z wody i dodać do 1/3 maślanki, podgrzać do momentu aż żelatyna zupełnie się roztopi. Do rondla dodać pozostałą przyprawioną część maślanki, śmietanę i dobrze wymieszać. Powstałą masą wypełnić foremki i pozostawić do schłodzenia w chłodnym miejscu na minimum 12 godzin.Włożyć foremki z kremem do gorącej wody do momentu aż krem z łatwością wyjdzie z formy, wyłożyć na talerz i polać musem owocowym. Na koniec skropić delikatnie oliwą z oliwek.Drink bezalkoholowy: IpanemaSkładniki:limetkacukier trzcinowysok z limetkiświeży imbirPrzygotowanie:Składniki należy dokładnie wymieszać i dobrze schłodzić. Imbir pokroić w cienkie paseczki, dołożyć do drinka. Dodać kostki lodu. Napój jest bardzo świeży, idealny na upalne dni.Drink z alkoholem: Axis LicuadosSkładniki: 4 cl Havana rum3 cl syrop kokosowy8 cl sok ananasowy2 łyżeczki owoców sezonowych (najlepiej truskawki, jagody albo maliny)Przygotowanie:Owoce rozetrzeć bardzo dokładnie, delikatnie wymieszać z sokiem ananasowym i syropem z kokosa. Połączyć z rumem, dodać lódKrewetki z różową sałatką grejpfrutową z twarożkiemSkładniki na 1 porcję:30 g różnych gatunków sałaty60 g obranych, ugotowanych krewetek10 ml oliwy z oliwek40 g serka wiejskiego (ziarnistego)40 cząstek grejpfruta30 g awokado pokrojonego w kostkę5 ml soku z cytrynyświeżo zmielone pieprz i sólPrzygotowanie:Zmiksować grejpfrut, awokado i krewetki, doprawić do smaku, dobrze wymieszać.W głębokim talerzu lub salaterce wyłożyć liście z różnych rodzajów sałat, wyłożyć na nie zmiksowany wcześniej grejpfrut, udekorować wiejskim serkiem ziarnistym i polać oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma Metka Łososiowa
Ile kalorii ma ananas w syropie
Werthers Original kcal

Wersja do druku