Święta po Polsku
Co region, to obyczaj
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że tradycyjna kuchnia polska to głównie dziczyzna. Jednak w naszej tradycji utrwaliły się inne potrawy. Mało kto wyobraża sobie Wielkanoc bez Święconki, ale już takich, którzy spierają się, co bardziej świąteczne- żurek czy barszcz biały, babka czy sernik i tak dalej- jest już więcej. Na wszystkich stołach w naszym kraju w Wielkanoc króluje jajko. Na kaszubskich stołach możemy znaleźć zylc- galaretkę z mięsa, wątrobiankę czy też babkę drożdżową. Na Śląsku tradycją są domowe kołocze, strucle i buchty- drożdżowe kluski. W świątecznym obiedzie nie zabraknie również klusek śląskich, rolad czy modrej (czerwonej) kapusty. Święconka to nie tylko to, co wkładamy do święcenia, ale również zupa, która powinna być przygotowana ze składników z koszyczka- mówi Piotr Sabala, szef kuchni, juror konkursów kulinarnych. Szczególnie popularna w Małopolsce, zwana chrzanówką czy święceliną, doczekała się wielu odmian szczególnie w kuchniach góralskich.
Co na świąteczny stół
Jeśli mamy wątpliwości, jaki model Świąt Wielkiej Nocy wybrać, czy stawiać na nowoczesność, czy też zaserwować gościom, rodzinie smak tradycji, proponujemy chytrze połączyć jedno z drugim. Najważniejsze, aby było smacznie. Koniecznie przygotowujemy zupę, drugie danie i słodki wypiek. Stawiamy również na zakąski. Przy tradycyjnych buraczkach z chrzanem i białej kiełbasie, świetnie odnajdą się nadziewane oliwki, czy też ostre włoskie sery. Dla bardziej wymagających możemy przygotować szynkę parmeńską. W przypadku zupy lepiej postawić na tradycję, a wodzę fantazji puścić przy daniu głównym. Najlepszą zupą świąteczną będzie barszcz biały. Najlepiej przygotować go z naturalnego zakwasu- dodaje Piotr Sabala. Drugie danie może być już bardziej wyszukane. Możemy przygotować na przykład nadziewanego królika z pieczonymi ziemniakami, czy grillowany schab, ale również nie możemy zapomnieć o daniach lekkostrawnych. Nie wszyscy nasi goście chcą się zapominać w jedzeniu. Świetnie sprawdzą się tutaj sałatki i gotowane warzywa. Możemy podać rukolę z orzechami i sosem balsamicznym lub sałatkę z pomidorów i ogórków. Na deser orzechowe ciastka, sernik z kokosem lub tradycyjna babka, którą możemy ozdobić polewą czekoladową.
autor: Iwona Dwornik
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma barszcz biały z torebkiKluski leniwe wartości odżywcze
Ile kcal mają Kluski kładzione
Ile kalorii ma jajko ugotowane na twardo w 100g
Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami kalorie
Ile kalorii ma barszcz czerwony z torebki
Ile kalorii mają Kluski śląskie z mięsem
meble kuchenne
Wersja do druku
Szukaj
Co zrobić z jabłek?
Jabłka to niezwykle wszechstronny owoc, który można wykorzystać do przygotowania różnorodnych przetworów, cieszących podniebienie prze
Śluz ślimaka niezwykły składnik koreańskich kosmetyków
Koreańska pielęgnacja skóry od lat fascynuje miłośników beauty na całym świecie. Innowacyjne formuły, niestandardowe składniki i obietnica promiennej
Wyposażenie lodziarni – jak wybrać odpowiednie urządzenia do przechowywania i prezentacji lodów?
Prowadzenie lodziarni to nie tylko praca nad doskonaleniem receptury lodów, ale także umiejętność doboru wyposażenia, które zapewni idealne w
Jak wybrać baterię wannową oraz deszczownicę?
Dzięki bogatemu asortymentowi wyposażenia łazienek możemy dziś stworzyć funkcjonalną przestrzeń. Pomagają nam w tym nowoczesne i eleganckie baterie wan
Anti-aging w tandemie Duety składników dla jesiennego odmłodzenia
Anti-aging to jeden z priorytetów jesieni. Nasza skóra wciąż odczuwa konsekwencje letnich szaleństw, a już na horyzoncie pojawiają się Świ