Święta po Polsku
Co region, to obyczaj
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że tradycyjna kuchnia polska to głównie dziczyzna. Jednak w naszej tradycji utrwaliły się inne potrawy. Mało kto wyobraża sobie Wielkanoc bez Święconki, ale już takich, którzy spierają się, co bardziej świąteczne- żurek czy barszcz biały, babka czy sernik i tak dalej- jest już więcej. Na wszystkich stołach w naszym kraju w Wielkanoc króluje jajko. Na kaszubskich stołach możemy znaleźć zylc- galaretkę z mięsa, wątrobiankę czy też babkę drożdżową. Na Śląsku tradycją są domowe kołocze, strucle i buchty- drożdżowe kluski. W świątecznym obiedzie nie zabraknie również klusek śląskich, rolad czy modrej (czerwonej) kapusty. Święconka to nie tylko to, co wkładamy do święcenia, ale również zupa, która powinna być przygotowana ze składników z koszyczka- mówi Piotr Sabala, szef kuchni, juror konkursów kulinarnych. Szczególnie popularna w Małopolsce, zwana chrzanówką czy święceliną, doczekała się wielu odmian szczególnie w kuchniach góralskich.
Co na świąteczny stół
Jeśli mamy wątpliwości, jaki model Świąt Wielkiej Nocy wybrać, czy stawiać na nowoczesność, czy też zaserwować gościom, rodzinie smak tradycji, proponujemy chytrze połączyć jedno z drugim. Najważniejsze, aby było smacznie. Koniecznie przygotowujemy zupę, drugie danie i słodki wypiek. Stawiamy również na zakąski. Przy tradycyjnych buraczkach z chrzanem i białej kiełbasie, świetnie odnajdą się nadziewane oliwki, czy też ostre włoskie sery. Dla bardziej wymagających możemy przygotować szynkę parmeńską. W przypadku zupy lepiej postawić na tradycję, a wodzę fantazji puścić przy daniu głównym. Najlepszą zupą świąteczną będzie barszcz biały. Najlepiej przygotować go z naturalnego zakwasu- dodaje Piotr Sabala. Drugie danie może być już bardziej wyszukane. Możemy przygotować na przykład nadziewanego królika z pieczonymi ziemniakami, czy grillowany schab, ale również nie możemy zapomnieć o daniach lekkostrawnych. Nie wszyscy nasi goście chcą się zapominać w jedzeniu. Świetnie sprawdzą się tutaj sałatki i gotowane warzywa. Możemy podać rukolę z orzechami i sosem balsamicznym lub sałatkę z pomidorów i ogórków. Na deser orzechowe ciastka, sernik z kokosem lub tradycyjna babka, którą możemy ozdobić polewą czekoladową.
autor: Iwona Dwornik
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma barszcz biały z torebkiKluski leniwe wartości odżywcze
Ile kcal mają Kluski kładzione
Ile kalorii ma jajko ugotowane na twardo w 100g
Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami kalorie
Ile kalorii ma barszcz czerwony z torebki
Ile kalorii mają Kluski śląskie z mięsem
meble kuchenne
Wersja do druku
Szukaj
Niacynamid – wszechstronny składnik w dziedzinie pielęgnacji skóry
Niacynamid, znany również jako witamina B3 lub PP, stał się jednym z najpopularniejszych składników w kosmetologii. Jego wszechstronność, de
Zimowy wystrój wnętrz – jak stworzyć magiczną atmosferę na cały sezon?
Zima to niezwykły czas, kiedy wnętrza naszych domów zyskują na znaczeniu jako przestrzenie ciepła, relaksu i spotkań. To nie tylko okres Świąt Bo
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk