Dlaczego jajka w mikrofalówce mogą eksplodować? Co to jest efekt opóźnionego wrzenia? Jakich naczyń nie wolno stosować podczas gotowania mikrofalowego? Przedstawiamy zasady bezpiecznego używania mikrofali.

Kuchenka mikrofalowa potrzebuje na podgrzanie potrawy zaledwie ułamka czasu wymaganego do tego celu przez konwencjonalne płyty kuchenne. Z tego powodu jest to urządzenie w dzisiejszych czasach bardzo popularne, zwłaszcza wśród osób dynamicznych, ceniących swój czas. W codziennym pośpiechu i zabieganiu warto jednak pamiętać o podstawowych zasadach bezpieczeństwa podczas przygotowywania posiłków w tego typu urządzeniach.

Jakie potrawy można podgrzewać w mikrofali

Wiele produktów spożywczych nadaje się do gotowania mikrofalowego, w tym świeże i mrożone warzywa, owoce, makarony, ryż, produkty zbożowe, fasola, ryby i mięso. Sosy, desery, zupy, puddingi i przetwory również mogą być przygotowywane w kuchence mikrofalowej. Warto jednak pamiętać, by unikać podgrzewania dużych porcji, takich jak udziec – zazwyczaj ich powierzchnia ulega wysuszeniu zanim podgrzeje się ich środek. Jajka w skorupkach i całe jajka ugotowane na twardo nie powinny być umieszczane w kuchenkach mikrofalowych, gdyż mogą one eksplodować nawet po zakończeniu podgrzewania mikrofalami.

Niektóre potrawy można podgrzewać z wykorzystaniem maksymalnego natężenia mikrofal, podczas gdy inne wymagają mniejszego poziomu mocy. Na ogół korzystniejsze jest używanie niższego poziomu mocy, szczególnie wtedy, gdy potrawa jest delikatna, w dużej ilości lub podatna na działanie temperatury (np. paszteciki). Podczas podgrzewania potrawy po raz pierwszy korzystne jest niedoszacowanie czasu gotowania i następnie jego przedłużenie. Warto także sporządzić notatkę dotyczącą czasu podgrzewania – w celu wykorzystania w przyszłości – radzi Bernard Sypniewski, przedstawiciel producenta mikrofali marki Candy.

Przykrywanie, odstawianie

Przykrywanie potraw podczas gotowania jest bardzo istotne ponieważ unosząca się para wodna wpływa na proces gotowania. Do tego celu można użyć talerza ceramicznego, plastikowej przykrywki lub specjalnej folii przeznaczonej do stosowania w kuchenkach mikrofalowych. Pamiętajmy jednak, by nie podgrzewać produktów żywnościowych w szczelnie zamkniętych pojemnikach, gdyż mogą one eksplodować. Podczas podgrzewania zaleca się mieszać lub odwracać potrawę. Zawsze należy upewnić się, że została ona podgrzana w całej objętości, a następnie odstawić na krótki czas – aby umożliwić wyrównanie się temperatury. Jeżeli jest to możliwe, należy ponownie wymieszać przed podaniem.







Podgrzewanie płynów

Podgrzewanie mikrofalowe napoi może spowodować efekt opóźnionego wrzenia. Zawsze należy odczekać około 20 sekund od momentu wyłączenia kuchenki w celu umożliwienia wyrównania się temperatury. Aby zapobiec gwałtownemu wrzeniu płynów i możliwemu poparzeniu, zaleca się włożenie do płynu plastikowej łyżki lub szklanej pałeczki oraz mieszanie przed, podczas i po podgrzaniu.

Szczególne środki ostrożności powinno się zachować zwłaszcza w przypadku podgrzewania w mikrofali mleka dla niemowląt. W tym przypadku należy wlać mleko do wyjałowionej butelki szklanej. Podgrzewać bez przykrycia. Dokładnie wstrząsnąć przed odstawieniem, a potem ponownie przed podaniem. Zawsze należy sprawdzić temperaturę mleka lub odżywki dla niemowląt przed podaniem dziecku. Zalecana temperatura podawania: około 37 C. Nigdy nie należy wkładać do mikrofali butelki z założonym smoczkiem, ponieważ może ona eksplodować w razie przegrzania.

Jakich naczyń można używać w mikrofali

Energia mikrofalowa wnikając do potrawy jest przyciągana i absorbowana przez zawartą niej wodę, tłuszcz i cukier. Mikrofale powodują, że cząsteczki potrawy zaczynają gwałtownie się poruszać. Ruch tych cząsteczek wskutek tarcia wytwarza ciepło, które gotuje potrawę. Z tego względu, w celu uzyskania maksymalnej wydajności, naczynia muszą umożliwić przechodzenie przez nie energii mikrofalowej. Może ona swobodnie przechodzić przez ceramikę, szkło, porcelanę i tworzywa sztuczne, jak również przez papier i drewno. Natomiast jest odbijana przez metale, takie jak stal nierdzewna, aluminium i miedź.

Metalowe elementy umieszczone w mikrofali powodują reakcję w postaci wyładowań łukowych. Dlatego też podczas gotowania mikrofalowego nie można używać m.in. tacek aluminiowych czy naczyń z elementami metalowymi (uchwytami, obrzeżem lub zamknięciem). Natomiast folia aluminiowa może być stosowana wyłącznie jako osłona. Małe gładkie fragmenty można używać do przykrywania cienkich kawałków mięsa lub drobiu, aby zapobiec przegotowaniu. Jeżeli folia jest zbyt blisko ścianek kuchenki może wystąpić wyładowanie łukowe. Powinna się znajdować w odległości co najmniej 1” (2,5 cm) od ścianek kuchenki.

Również niektóre naczynia niemetalowe mogą być niebezpieczne podczas gotowania mikrofalowego. W razie wątpliwości, należy przeprowadzić test - napełnić pojemnik bezpieczny do stosowania w kuchence mikrofalowej jedną szklanką (250 ml) zimnej wody i umieścić w kuchence razem z testowanym naczyniem. Następnie gotować z maksymalną mocą przez 1 minutę. Ostrożnie dotknąć naczynia. Jeżeli puste naczynie jest ciepłe, nie należy go używać do gotowania mikrofalowego – podpowiada Bernard Sypniewski

W kuchenkach mikrofalowych można stosować przeznaczone do tego celu pojemniki i dodatki. Mogą to być naczynia obiadowe oraz szklane jeśli nie są popękane lub wyszczerbione. Talerze i kubki papierowe należy używać wyłącznie do krótkiego gotowania czy podgrzewania. Ze względu na zagrożenie pożarem podczas gotowania nie należy pozostawiać kuchenki bez nadzoru. Plastikowe torebki i woreczki do gotowania dedykowane do używania w mikrofalach trzeba przedziurawić w celu uwolnienia nadmiaru powstającej pary.

Oprócz wszystkich wymienionych zasad bezpiecznego użytkowania mikrofali, warto mieć na uwadze także konieczność jej regularnego czyszczenia. Jeżeli kuchenka nie będzie utrzymywana w czystości, może to prowadzić do uszkodzenia jej powierzchni i obniżenia trwałości urządzenia oraz do stworzenia sytuacji zagrożenia pożarowego.




Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ryż z jabłkami przepis babci

Wersja do druku