Co powiecie na Spaghetti w zupełnie innym, nowym wydaniu? Oczywiście z dodatkiem żurawiny!

Składniki na 4 porcje:

500 g spaghetti
400 g mielonej wołowiny
1 tymianek
100 g suszonych żurawin
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka stołowa oleju
6 łyżek stołowych keczupu
100 ml bulionu (błyskawicznego)
Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Zagotować dużą ilość wody na spaghetti.

2. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać na patelni olej i usmażyć wołowinę. Dodać cebulę i czosnek, a następnie dusić razem z wołowiną. Tymianek umyć, oddzielić listki od łodygi i dodać na patelnię. Dodać bulion i keczup. Dodać żurawiny i dusić, nieustannie mieszając.

3. Do gotującej się wody włożyć spaghetti, posolić i ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

4. Sos z mięsem doprawić solą i pieprzem. Nałożyć spaghetti z sosem.

Czas przygotowania: ok. 15 minut

Wskazówka: W okresie od września do stycznia można zastosować świeże żurawiny zamiast suszonych. 125 g świeżych żurawin dusić w sosie Bolognese. Dodać do sosu keczup i makaron.


Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 781 kcal  / 3270 kJ
Białko: 33,7 g
Tłuszcz: 26 g
Węglowodany: 102 g




Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma strogonow

Wersja do druku