Świat od kuchni. W poszukiwaniu posiłku doskonałego
Spis treści
Autor Paweł Miłosz
Tę książkę powinni przeczytać ci, którzy poza ciekawością świata cenią także dobry smak. Jest też kilka innych warunków między innymi jedzą mięso – do vegan Anthony Bourdain z pewnością nie należy. Podjął dzielną próbę znalezienia idealnego posiłku bez mięsa jednak bezowocnie. Idealnego dania szukał w najdziwniejszych miejscach na świecie. Raz cieszył się na myśl o miejscach, które odwiedzi innym razem jechał lub płynął z duszą na ramieniu. Nie tylko bojąc się o to, co dostanie do jedzenia, ale najzwyczajniej o to, czy w ogóle dożyje posiłku.
Autor bardziej niż smak jedzenia dostrzega i przedstawia ludzi, którzy te posiłki przygotowują. Docenia ich szacunek do zwierząt, które później trafiają na stół. Może z wyjątkiem pewnego meksykanina... Dowiemy się także, dlaczego niewarto pracować w telewizji.
„Świat od kuchni...” napisany przez szefa kuchni nie jest książką kucharską. Można się zainspirować występującymi tam nazwami potraw. Jednak trudno przepisów na nie szukać w polskim internecie. Trudno też będzie znaleźć niektóre produkty potrzebne do ich wykonania. Warto jednak przeczytać tę książkę by poznać przepis na doskonały posiłek.
Anthony Bourdain (ur. 1956 r.) to smakosz, szef kuchni prestiżowej restauracji Les Halles na Manhattanie, podróżnik i poszukiwacz przygód, autor kryminałów oraz książek kulinarnych. Od 2005 r. prowadzi autorski program Anthony Bourdain: Bez rezerwacji, w ramach którego przemierza świat w poszukiwaniu najciekawszych smaków i niezapomnianych miejsc. Mieszka w Nowym Jorku. Lubi The Ramones. Nie lubi owijać w bawełnę.
Wersja do druku
Autor bardziej niż smak jedzenia dostrzega i przedstawia ludzi, którzy te posiłki przygotowują. Docenia ich szacunek do zwierząt, które później trafiają na stół. Może z wyjątkiem pewnego meksykanina... Dowiemy się także, dlaczego niewarto pracować w telewizji.
„Świat od kuchni...” napisany przez szefa kuchni nie jest książką kucharską. Można się zainspirować występującymi tam nazwami potraw. Jednak trudno przepisów na nie szukać w polskim internecie. Trudno też będzie znaleźć niektóre produkty potrzebne do ich wykonania. Warto jednak przeczytać tę książkę by poznać przepis na doskonały posiłek.
Anthony Bourdain (ur. 1956 r.) to smakosz, szef kuchni prestiżowej restauracji Les Halles na Manhattanie, podróżnik i poszukiwacz przygód, autor kryminałów oraz książek kulinarnych. Od 2005 r. prowadzi autorski program Anthony Bourdain: Bez rezerwacji, w ramach którego przemierza świat w poszukiwaniu najciekawszych smaków i niezapomnianych miejsc. Mieszka w Nowym Jorku. Lubi The Ramones. Nie lubi owijać w bawełnę.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Stoły i ławy ogrodoweWersja do druku
Szukaj
Zimowy wystrój wnętrz – jak stworzyć magiczną atmosferę na cały sezon?
Zima to niezwykły czas, kiedy wnętrza naszych domów zyskują na znaczeniu jako przestrzenie ciepła, relaksu i spotkań. To nie tylko okres Świąt Bo
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk
Najlepsza sukienka na wesele dla mamy: garść porad
Dzień, w którym własne dziecko bierze ślub jest wyjątkowy w życiu każdej matki. To szczególna chwila, która na zawsze pozostaje w pam