Jak często zasiadamy do stołu wspólnie z rodziną?
Spis treści
Autor
Globalny sondaż wykazał, że wspólne posiłki nadal są ważne w naszym życiu. Zdecydowana większość ankietowanych w 18 krajach deklaruje, że jada z rodziną ponad 5 razy w tygodniu. Tylko 1 na 9 Polaków nigdy tego nie robi.
Wersja do druku
Jak często jadasz z rodziną przy stole? Na to pytanie nowego globalnego sondażu miesięcznika Reader’s Digest odpowiadali mieszkańcy 19 krajów. Choć tempo życia nie pozwala rodzinom na codzienne celebrowanie posiłków, to jednak w 18 krajach zdanie „ponad 5 razy w tygodniu” było najczęściej wskazywaną odpowiedzią. Najwięcej respondentów wybrało tę opcję na Filipinach (61%), w Holandii (60%) i Rumunii (58%). Zdecydowanie naliczniejszą grupą, która jada razem są starsi Chińczycy – ¾ tych respondentów zaznaczyło tę odpowiedź.
Rosja jest jedynym krajem, w którym takiej odpowiedzi nie wybierano najczęściej. Ale to nie tam zwyciężyła odpowiedź „nigdy nie jadam z rodziną” (27%). Więcej respondentów spożywa posiłki bez towarzystwa bliskich tylko w Chorwacji (29%).
A w Polsce? 43% wskazało „5 razy w tygodniu“, 16% udaje się to 4–5 razy i aż 30% zaledwie 2–3 razy w tygodniu. To może zaskakiwać w kraju, w którym – jak wskazują inne badania – ponad 90% osób jada podstawowy ciepły posiłek w domu. W sondażu Reader’s Digest aż 11% ankietowanych Polaków zadeklarowało, że „nigdy nie jada z rodziną przy stole”.
Rosja jest jedynym krajem, w którym takiej odpowiedzi nie wybierano najczęściej. Ale to nie tam zwyciężyła odpowiedź „nigdy nie jadam z rodziną” (27%). Więcej respondentów spożywa posiłki bez towarzystwa bliskich tylko w Chorwacji (29%).
A w Polsce? 43% wskazało „5 razy w tygodniu“, 16% udaje się to 4–5 razy i aż 30% zaledwie 2–3 razy w tygodniu. To może zaskakiwać w kraju, w którym – jak wskazują inne badania – ponad 90% osób jada podstawowy ciepły posiłek w domu. W sondażu Reader’s Digest aż 11% ankietowanych Polaków zadeklarowało, że „nigdy nie jada z rodziną przy stole”.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Co zrobić z jabłek?
Jabłka to niezwykle wszechstronny owoc, który można wykorzystać do przygotowania różnorodnych przetworów, cieszących podniebienie prze
Śluz ślimaka niezwykły składnik koreańskich kosmetyków
Koreańska pielęgnacja skóry od lat fascynuje miłośników beauty na całym świecie. Innowacyjne formuły, niestandardowe składniki i obietnica promiennej
Wyposażenie lodziarni – jak wybrać odpowiednie urządzenia do przechowywania i prezentacji lodów?
Prowadzenie lodziarni to nie tylko praca nad doskonaleniem receptury lodów, ale także umiejętność doboru wyposażenia, które zapewni idealne w
Jak wybrać baterię wannową oraz deszczownicę?
Dzięki bogatemu asortymentowi wyposażenia łazienek możemy dziś stworzyć funkcjonalną przestrzeń. Pomagają nam w tym nowoczesne i eleganckie baterie wan
Anti-aging w tandemie Duety składników dla jesiennego odmłodzenia
Anti-aging to jeden z priorytetów jesieni. Nasza skóra wciąż odczuwa konsekwencje letnich szaleństw, a już na horyzoncie pojawiają się Świ