Herbaciany sorbet o smaku owoców leśnych
Spis treści
Autor
Sorbet to najlepszy pomysł na letni deser. Lekki i orzeźwiający, soczyście owocowy, a do tego łatwy do przygotowania i, co najważniejsze – znacznie zdrowszy od tradycyjnych lodów. Przepis na jego łatwą do przygotowania, herbacianą wersję o smaku owoców leśnych poleca POSTI.
Sorbety przygotowuje się z soków oraz musów owocowych, z niewielkim dodatkiem cukru. Nie zawierają jajek ani mleka – dlatego też są nie tylko znacznie mniej kaloryczne niż tradycyjne lody, lecz również odpowiednie dla osób nietolerujących laktozy. Doskonałą bazą sorbetów może być również herbata. Wzbogacona owocami stworzy smaczny deser, zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci, które – jak wiadomo – latem bez lodów obejść się nie mogą.
Herbaciany sorbet o smaku owoców leśnych
Składniki:
- 4 saszetki herbatki Owoce Leśne POSTI,
- 1 szklanka zmiksowanych owoców leśnych (jagody, truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, borówki),
- 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego,
- 3 łyżeczki cukru lub 3 tabletki słodzika (w wersji light).
Sposób przygotowania:
Herbatkę należy zaparzyć w 600 ml gorącej wody przez około 10 minut, a następnie dodać cukier, kwasek cytrynowy i wymieszać. Gdy napar ostygnie, dodać zmiksowane owoce i przełożyć do metalowego naczynia.
Włożyć do zamrażarki na około 3 godziny. Uwaga! Sorbet należy mieszać od czasu do czasu w trakcie zamarzania – tak aby pokruszyć go na kawałki zanim zamarznie na kamień.
Lody przełożyć do pucharków i udekorować świeżymi owocami.
Ile kalorii mają lody zielona budka
Wersja do druku
Sorbety przygotowuje się z soków oraz musów owocowych, z niewielkim dodatkiem cukru. Nie zawierają jajek ani mleka – dlatego też są nie tylko znacznie mniej kaloryczne niż tradycyjne lody, lecz również odpowiednie dla osób nietolerujących laktozy. Doskonałą bazą sorbetów może być również herbata. Wzbogacona owocami stworzy smaczny deser, zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci, które – jak wiadomo – latem bez lodów obejść się nie mogą.
Herbaciany sorbet o smaku owoców leśnych
Składniki:
- 4 saszetki herbatki Owoce Leśne POSTI,
- 1 szklanka zmiksowanych owoców leśnych (jagody, truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, borówki),
- 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego,
- 3 łyżeczki cukru lub 3 tabletki słodzika (w wersji light).
Sposób przygotowania:
Herbatkę należy zaparzyć w 600 ml gorącej wody przez około 10 minut, a następnie dodać cukier, kwasek cytrynowy i wymieszać. Gdy napar ostygnie, dodać zmiksowane owoce i przełożyć do metalowego naczynia.
Włożyć do zamrażarki na około 3 godziny. Uwaga! Sorbet należy mieszać od czasu do czasu w trakcie zamarzania – tak aby pokruszyć go na kawałki zanim zamarznie na kamień.
Lody przełożyć do pucharków i udekorować świeżymi owocami.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Jedna malina kcalIle kalorii mają lody zielona budka
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn