Dziewczyny lubią brąz... czekolady
Spis treści
Autor Ewa Madaj
Mleczna, gorzka, biała, z orzechami, bakaliami, w kostkach czy do picia - czekolada fascynuje od tysięcy lat. Niezliczone są rzesze jej miłośników, nie wyobrażających sobie dnia bez tej wyjątkowej przyjemności. Niejednokrotnie posądzana jest o negatywny wpływ na nasze zdrowie i urodę.
Należy jednak pamiętać, iż także czekolada jest składnikiem niezbędnym dla naszego organizmu i ma wiele zalet – nie tylko smakowych.
Źródło minerałów...
Czekolada zawiera wapń (ważny dla naszych kości), magnez (wpływający na komórki nerwowe), białko, węglowodany, cynk, selen czy żelazo. Ważnym jej składnikiem jest teobromina pobudzająca pracę nerek (czekolada działa więc lekko moczopędnie). Naukowcy odkryli także, że składnik ten przeciwdziała kaszlowi. Nie wykluczone zatem, że na jej bazie powstaną nowe, bardziej skuteczne leki na kaszel.
Spożywanie jej zwiększa wydzielanie żółci, co pozytywnie wpływa na trawienie. Warto więc sięgnąć po kostkę czekolady na deser. To także sprawdzony domowy sposób na biegunki.
Serce...
Czekolada wpływa korzystnie na serce i układ krwionośny poprzez dużą zawartość przeciwutleniaczy zawartych w ziarnach kakaowych. Zapobiega dzięki temu chorobom serca i nowotworom. Najbardziej korzystna jest gorzka wersja, która w swoim składzie ma polifenol, działający rozkurczowo na naczynia krwionośne. Poprawia to krążenie krwi i przeciwdziała gromadzeniu się „złego” cholesterolu. Zapobiega też zakrzepom i zmniejsza ryzyko zawału serca.
Stawia na nogi...
Czekolada to doskonałe źródło energii. Dzięki licznym składnikom stanowi prawdziwą „bombę energetyczną”. Warto pamiętać o niej podczas wysiłku fizycznego, a także gdy poczujemy zwykły spadek witalności.
Dla ciała i umysłu...
Spożywanie czekolady sprzyja wytwarzaniu endorfin – czyli tzw. hormonów szczęścia oraz fenyloetyloaminy. Wprawia więc w dobry nastrój, jednocześnie pozytywnie wpływając na nasz umysł. To także coś dla zakochanych. Fenyloetyloamina skutecznie pobudza partnerów do działania.
Czekolada to również znany od lat produkt kosmetyczny. Wykazuje ona działanie antycellulitowe, wygładzające, ujędrniające, przeciwzmarszczkowe. Obecnie czekolada to obowiązkowy element oferty każdego salonu SPA oraz coraz częstszy składnik kosmetyków ogólnodostępnych.
Czekolada spożywana z umiarem to samo zdrowie – bez wyrzutów sumienia. Jeżeli będziecie pamiętać, aby nie podjadać jej niezliczonych ilości (uwaga – czekolada uzależnia) na pewno nie będzie ona Wam w stanie zagrozić.
Wersja do druku
Należy jednak pamiętać, iż także czekolada jest składnikiem niezbędnym dla naszego organizmu i ma wiele zalet – nie tylko smakowych.
Źródło minerałów...
Czekolada zawiera wapń (ważny dla naszych kości), magnez (wpływający na komórki nerwowe), białko, węglowodany, cynk, selen czy żelazo. Ważnym jej składnikiem jest teobromina pobudzająca pracę nerek (czekolada działa więc lekko moczopędnie). Naukowcy odkryli także, że składnik ten przeciwdziała kaszlowi. Nie wykluczone zatem, że na jej bazie powstaną nowe, bardziej skuteczne leki na kaszel.
Spożywanie jej zwiększa wydzielanie żółci, co pozytywnie wpływa na trawienie. Warto więc sięgnąć po kostkę czekolady na deser. To także sprawdzony domowy sposób na biegunki.
Serce...
Czekolada wpływa korzystnie na serce i układ krwionośny poprzez dużą zawartość przeciwutleniaczy zawartych w ziarnach kakaowych. Zapobiega dzięki temu chorobom serca i nowotworom. Najbardziej korzystna jest gorzka wersja, która w swoim składzie ma polifenol, działający rozkurczowo na naczynia krwionośne. Poprawia to krążenie krwi i przeciwdziała gromadzeniu się „złego” cholesterolu. Zapobiega też zakrzepom i zmniejsza ryzyko zawału serca.
Stawia na nogi...
Czekolada to doskonałe źródło energii. Dzięki licznym składnikom stanowi prawdziwą „bombę energetyczną”. Warto pamiętać o niej podczas wysiłku fizycznego, a także gdy poczujemy zwykły spadek witalności.
Dla ciała i umysłu...
Spożywanie czekolady sprzyja wytwarzaniu endorfin – czyli tzw. hormonów szczęścia oraz fenyloetyloaminy. Wprawia więc w dobry nastrój, jednocześnie pozytywnie wpływając na nasz umysł. To także coś dla zakochanych. Fenyloetyloamina skutecznie pobudza partnerów do działania.
Czekolada to również znany od lat produkt kosmetyczny. Wykazuje ona działanie antycellulitowe, wygładzające, ujędrniające, przeciwzmarszczkowe. Obecnie czekolada to obowiązkowy element oferty każdego salonu SPA oraz coraz częstszy składnik kosmetyków ogólnodostępnych.
Czekolada spożywana z umiarem to samo zdrowie – bez wyrzutów sumienia. Jeżeli będziecie pamiętać, aby nie podjadać jej niezliczonych ilości (uwaga – czekolada uzależnia) na pewno nie będzie ona Wam w stanie zagrozić.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn