Sos sojowy – kulinarny multitalent

Bogactwo orientalnych produktów inspiruje w kuchni, z kolei ich zawartość zachęca do zdrowego stylu życia.
Sos sojowy - niezastąpiona przyprawa kuchni azjatyckiej - wreszcie doczekał się swojego triumfu na naszym rodzimym gruncie. Przyjęto go z wielkim oklaskiem. Teraz znalazł zastosowanie nie tylko podczas przygotowania potraw rodem z kraju kwitnącej wiśni, ale również stał się ciekawym uzupełnieniem dań kuchni polskiej, niezbędnym w gastronomii oraz kuchniach komercyjnych. Ów specjał dalekiego Wschodu urozmaici niemal każde danie, nada przyprawom wyrazisty smak oraz doskonale zastąpi sól.
Sos sojowy sosowi sojowemu nierówny
Bogactwo orientalnych sosów oferowanych przez delikatesy pozwala cieszyć się nie tylko dobrym smakiem, ale również dbać o nasze zdrowie. Jednakże dietetycy ostrzegają, że nie wszystkie produkty są do końca takie zdrowe, m.in. zaliczają się do nich chińskie sosy sojowe, które mogą być produkowane chemicznie. Sosy te często zawierają substancje wzmacniające smak, barwniki oraz konserwanty. Nie wiemy czy produkt, który kupimy jest w pełni naturalnie warzony, gdyż może być mieszaniną chemicznej produkcji i naturalnego warzenia. Ich smak oraz wygląd też nie zadowala. Jasne chińskie sosy sojowe są płynne, słone, niepełnowartościowe, ich przeciwieństwo – sosy ciemne – są za nadto słone oraz ostre. Sosy sojowe produkowane chemicznie bazują przeważnie na ekstrakcie sojowym. Czas produkcji jest dużo krótszy, gdyż proteiny soi są gotowane w kwasie solnym.
Jedyny wśród wielu
Eksperci zachęcają do sięgania po japońskie, naturalnie ważone sosy sojowe, jak np. Kikkoman. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Ich produkcja jest w pełni naturalna. Sosy są produkowane wyłącznie ze świeżych składników: ziarna soi, pszenicy, wody oraz soli. Podczas prawie sześciomiesięcznego nieprzerwalnego procesu warzenia powstaje 300 różnych aromatów. Nadają one sosom Kikkoman szczególną oraz niespotykaną jakość. Dzięki czemu są niezastąpioną przyprawą dla wszelkich mięs, drobiu, ryb, makaronów, potraw warzywnych oraz ryżowych. Ciekawostką jest fakt, że można z niego przygotowywać inne sosy, a także dipy oraz dressingi. Orientalna nuta sosu pozwala wydobyć pełnię smaku, troszcząc się jednocześnie o nasze zdrowie. Osobom, dla których szczególnie istotne są aspekty zdrowego żywienia i zawartość soli marka Kikkoman dedykuje sos sojowy ze zredukowaną o 43% zawartością soli. Wydajny produkt jest przeznaczony jako delikatny dodatek do zup, potraw mięsnych, rybnych oraz warzywnych. Butelka z poręcznym dozownikiem idealnie nadaje się na stół.
Nietrudno się nie zgodzić, że właściwości naturalnych sosów sojowych są bezcenne. Nie dziwi zatem ich ogromna popularność.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas