Maliny – owoce, które powinny znaleźć się w Twojej kuchni
Kto z Was nie lubi zapachu malin? Lody malinowe, syropy, soki czy nalewki kuszą każde podniebienie. Same owoce malin nadają się do spożycia zarówno w postaci surowej, jak i przetworzonej. Za każdym razem świetnie smakują i mają wiele potrzebnych witamin.
Garść świeżych malin to prawdziwa bomba witaminowa – znajdziemy w nich takie witaminy, jak: C, E, B1, B2, B6, a także wiele substancji mineralnych, m.in.: potas, magnez, wapń, żelazo. Co istotne maliny posiadają działanie napotne i ogólnie wzmacniające ze względu na zawartość wspomnianych wyżej witamin. Podobne działanie, lecz jeszcze silniejsze mają liście, które ponadto działają moczopędnie, żółciopędnie, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, ściągająco, oraz poprawiają przemianę materii. Napar z suszu owocowego i liści wykorzystuje się w stanach gorączkowych.
W kuchni z malin możemy wyczarować wiele ciekawych deserów czy przetworów, po które ze smakiem sięgamy jesienią czy zimą. Sok malinowy będzie niezastąpiony, gdy w Twojej rodzinie pojawi się przeziębienie. Nawet małemu dziecku możesz zaserwować ciepłą herbatkę z dodatkiem słodkiego soczku, by mógł się rozgrzać w przypadku wystąpienia gorączki.
Zapiekane maliny z kruszonką
Składniki:
300 g malin mrożonych
100 g maślanych herbatników
4 łyżki miodu
1 łyżeczka cukru waniliowego
½ kostki masła
4 gałki lodów śmietankowych
Przygotowanie:
Maliny wyłożyć do sufleciarek, polać miodem i posypać cukrem waniliowym. Herbatniki pokruszyć i posypać nimi maliny. Na wierzch położyć kawałki masła i zapiec w piekarniku o temperaturze 180 st. C. Przed podaniem na każdą porcję wyłożyć lody.
Sok malinowy
Składniki:
1 kg świeżych malin
20 dag cukru
kwasek cytrynowy
Przygotowanie:
Dojrzałe maliny opłucz i wrzucić do emaliowanego garnka. Dodaj niepełną szklankę wody i całość gotuj na dużym palniku, aż maliny się rozgotują i wypłynie z nich sok. Potem je przestudź i odsączać tak, aby spłynął tylko sam sok bez miąższu. Uzyskany sok wlej ponownie do garnka, dodaj cukier i szczyptę kwasku cytrynowego, ponownie zagotuj. Gorący sok przelej do czystych i wyparzonych butelek lub zakręcanych słoików, dokładnie zamknij i gotuj je przez 15 min.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii mają herbatnikiWersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn