Solonego się nie soli
Spis treści
Autor
Chcąc ograniczyć nadmierne spożywanie soli rezygnujemy z mrożonej pizzy, chipsów, czy słonych paluszków. I bardzo dobrze, ale wielu z Nas nawet nie zdaje sobie sprawy jak wiele produktów z naszego codziennego menu ma w sobie bardzo dużo soli.
Wersja do druku
Sól pojawia się praktycznie we wszystkich, codziennych produktach jakie spożywamy. Nie chodzi tu tylko o przekąski, czy dania gotowe. Obecna jest także w pieczywie, żółtym serze, wędlinach, a także w warzywach, gdzie w zdrowych ilościach jest jednym z naturalnych składników.
Odnosząc się do Raportu Mniej Soli sporządzonego przez 4P research mix i opublikowanego na stronie mniejsoli.pl, przeciętny polski konsument spożywa 8,5 grama soli kuchennej, używając jej w domu do gotowania i przyprawiania. Kolejne 4,4 grama zjada w gotowych produktach. Daje to prawie 13 gramów soli spożywanej na co dzień, co jest jedną z najwyższych średnich w Europie. Tymczasem Polacy zupełnie nie zdają sobie z tego sprawy i w większości są przekonani, że jedynie pokrywają dziennie zapotrzebowanie na sól. W sumie mają rację, tylko że pokrywają je trzykrotnie...
Musimy pamiętać, że sól jest we wszystkim co jemy, nie tylko w gotowych daniach, ale także w tych zdrowych, na których przygotowanie poświęcamy więcej czasu i uwagi. Dosalanie i podjadanie słonych przekąsek między posiłkami tylko pogarsza ten stan.
Tymczasem nadmierne spożycie soli, prowadzi do chorób układu krążenia, w tym nadciśnienia tętniczego i jego powikłań, z powodu których każdego roku umiera ponad 170 tysięcy osób. Oznacza to, że z mapy Polski znika miasto wielkości Olsztyna. Na nadciśnienie cierpi 8,5 miliona Polaków, kolejne 9 jest nim poważnie zagrożonych.
Odnosząc się do Raportu Mniej Soli sporządzonego przez 4P research mix i opublikowanego na stronie mniejsoli.pl, przeciętny polski konsument spożywa 8,5 grama soli kuchennej, używając jej w domu do gotowania i przyprawiania. Kolejne 4,4 grama zjada w gotowych produktach. Daje to prawie 13 gramów soli spożywanej na co dzień, co jest jedną z najwyższych średnich w Europie. Tymczasem Polacy zupełnie nie zdają sobie z tego sprawy i w większości są przekonani, że jedynie pokrywają dziennie zapotrzebowanie na sól. W sumie mają rację, tylko że pokrywają je trzykrotnie...
Musimy pamiętać, że sól jest we wszystkim co jemy, nie tylko w gotowych daniach, ale także w tych zdrowych, na których przygotowanie poświęcamy więcej czasu i uwagi. Dosalanie i podjadanie słonych przekąsek między posiłkami tylko pogarsza ten stan.
Tymczasem nadmierne spożycie soli, prowadzi do chorób układu krążenia, w tym nadciśnienia tętniczego i jego powikłań, z powodu których każdego roku umiera ponad 170 tysięcy osób. Oznacza to, że z mapy Polski znika miasto wielkości Olsztyna. Na nadciśnienie cierpi 8,5 miliona Polaków, kolejne 9 jest nim poważnie zagrożonych.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Cebula smażona kalorieWersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn