Tajemnica wina z południowych Moraw
Spis treści
Autor
Jak mawiała Alice May Brock, każda kuchnia ma swój charakter - włoska nie obędzie się bez pomidorów i oregano, rosyjska - kwaśnej śmietany, grecka - cytryny i cynamonu, chińska - sosu sojowego. Natomiast to, co czyni kuchnię francuską jedyną w swoim rodzaju to estragon i oczywiście wino. Czy tradycja ta zakorzeni się również w Polsce?

W Polsce wino traktowane jest raczej jako trunek pijany na spotkaniach towarzyskich lub w wieczornych porach w zaciszu własnego domu. Nie bez powodu jednak dla Francuzów wino stanowi element niezbędny w podkreśleniu smaku potraw podawanych nie tylko na kolację, ale i obiad.
Dobierając wino do serwowanej potrawy należy zwrócić uwagę przede wszystkim na informacje zawarte na etykiecie – ważna jest nie tylko odmiana i kolor, ale także kraj pochodzenia, grona z których zostało wyprodukowane oraz zawartość cukru resztkowego, od którego zależy słodkość wybranego trunku. Dlatego dziś mówimy o tym, jak dobierać wino do poszczególnych potraw.
Rozpoczynamy sezon grillowy
Na pewno niejeden z was rozpoczął już sezon grillowy. Do smakołyków pieczonych na ruszcie dobrać można nie tylko standardowe już dodatki, jak pieczywo czosnkowe czy sałatki, ale także wino, szczególnie morawskie pochodzące z południowo-wschodniego krańcu Czech, które podkreśli smak grillowanych potraw.
Jeśli chodzi o tradycyjne kiełbasy, to większość z was wybierze zapewne złociste piwo, jednak jeśli idzie o inne potrawy - wino może okazać się znacznie lepszym wyborem. Na jakie zatem się zdecydować?
Do grillowanych ryb, steków czy innych mięs idealne nadadzą się wina z południowych Moraw - czerwone z charakterystycznym korzennym aromatem i lekko wyczuwalną nutą dojrzałych jeżyn, jagód i powideł. Idealnie zasmakuje też wino, w którego bukiecie zapachowym odnajdziemy aromaty przypraw i dżemów – to dokonała opcja dla szukających wyrazistych, wytrawnych smaków. Decydując się na ciemne, mocno przyprawione mięsa z grilla warto wypróbować czerwone wino musujące – najlepiej takie, które jest produkowane francuską metodą charmat z czerwonych odmian Blaufränkisch i Saint Laurent. Grona te znajdziemy na słonecznych terenach Velké Pavlovice w południowych Morawach.
Grillowana pierś z kurczaka i owoce morza zasmakują z winem białym – można wybrać nawet takie, w którego bukiecie zapachowym wyczujemy owoce tropikalne i orzechy. Wina z południowych Moraw to także aromatyczne nektary z nutą słowiańskiej lipy w rozkwicie – szczególnie te, przy których produkcji wykorzystuje się grona Riesling pochodzące z okolic czeskiej miejscowości Bzenec.
Tajemnice etykiety
Jeśli wybierając w sklepie wino, nie możemy liczyć na pomoc kompetentnego sprzedawcy, musimy poradzić sobie sami. Rozszyfrowanie informacji na etykietach może się wydawać zadaniem trudnym i karkołomnym, jednak z pomocą przydatnych wskazówek na pewno się uda. Etykieta powinna zawierać przede wszystkim informacje, takie jak: kto, kiedy, gdzie i w jaki sposób wyprodukował dane wino.
Producent stara się, aby utrzymać standard win, które wytwarza. Dlatego bardzo ważna jest nazwa winnicy – warto ją zanotować lub zapamiętać, aby później nie mieć problemu z odnalezieniem win, które nam najbardziej smakują.
Kolejną istotną informacją jest rocznik. Wbrew powszechnym opiniom, większość win najlepiej konsumować w przeciągu 3-4 lat od daty produkcji, więc nieprawdą jest, że im starsze wino, tym lepsze.
Dość oczywistą kwestią jest zawartość alkoholu. Jeżeli etykieta wskazuje, że wino jest 13. procentowe, to oznacza, że na 100 centymetrów sześciennych trunku przypada 13 centymetrów sześciennych alkoholu. Objętość wskazuje ile dokładnie wina znajduje się w butelce. Najpopularniejsze pojemności to 750 ml (0,75 l).
Większość win posiada na etykiecie informację na temat szczepu winorośli, z którego zostały wyprodukowane. Co ciekawe, regulacje prawne określają minimalną zawartość wybranych gron.
Ostatnią rzeczą, o której warto wiedzieć jest zawartość cukru osadowego. Podczas procesu fermentacji naturalny cukier z winogron zamienia się w alkohol. Trunki wytrawne posiadają znikome ilości cukru resztkowego - natomiast im większa zawartość, tym wino będzie słodsze.
Skarby z południowych Moraw
Poszczególne regiony winiarskie charakteryzują się specyficznymi rodzajami win, np. chilijskie są mocno skoncentrowane, treściwe i bogate w garbniki, francuskie wytrawne charakteryzują się wyjątkową harmonijnością smaku i zapachu. Jeśli jednak chcielibyśmy spróbować wina od naszych bliższych sąsiadów to z pewnością należy wspomnieć o południowych Morawach czeskich.
Południowe Morawy i ich winnice to wyjątkowe miejsca, w których świętuje się zarówno kulturę picia, jak i uprawę oraz przetwórstwo winogron. Znajdziemy je na północnym skraju klimatycznej strefy uprawy winorośli, gdzie przez większość roku panuje łagodny, środkowoeuropejski klimat. Obecnie południowy zakątek Moraw to jeden z najbardziej docenianych regionów winiarskich na świecie, słynący z produkcji najlepszych win białych. Nie bez powodu ich uprawy obejmują ponad 70% całej produkcji win na tym terenie.
Wersja do druku

W Polsce wino traktowane jest raczej jako trunek pijany na spotkaniach towarzyskich lub w wieczornych porach w zaciszu własnego domu. Nie bez powodu jednak dla Francuzów wino stanowi element niezbędny w podkreśleniu smaku potraw podawanych nie tylko na kolację, ale i obiad.
Dobierając wino do serwowanej potrawy należy zwrócić uwagę przede wszystkim na informacje zawarte na etykiecie – ważna jest nie tylko odmiana i kolor, ale także kraj pochodzenia, grona z których zostało wyprodukowane oraz zawartość cukru resztkowego, od którego zależy słodkość wybranego trunku. Dlatego dziś mówimy o tym, jak dobierać wino do poszczególnych potraw.
Rozpoczynamy sezon grillowy
Na pewno niejeden z was rozpoczął już sezon grillowy. Do smakołyków pieczonych na ruszcie dobrać można nie tylko standardowe już dodatki, jak pieczywo czosnkowe czy sałatki, ale także wino, szczególnie morawskie pochodzące z południowo-wschodniego krańcu Czech, które podkreśli smak grillowanych potraw.
Jeśli chodzi o tradycyjne kiełbasy, to większość z was wybierze zapewne złociste piwo, jednak jeśli idzie o inne potrawy - wino może okazać się znacznie lepszym wyborem. Na jakie zatem się zdecydować?
Do grillowanych ryb, steków czy innych mięs idealne nadadzą się wina z południowych Moraw - czerwone z charakterystycznym korzennym aromatem i lekko wyczuwalną nutą dojrzałych jeżyn, jagód i powideł. Idealnie zasmakuje też wino, w którego bukiecie zapachowym odnajdziemy aromaty przypraw i dżemów – to dokonała opcja dla szukających wyrazistych, wytrawnych smaków. Decydując się na ciemne, mocno przyprawione mięsa z grilla warto wypróbować czerwone wino musujące – najlepiej takie, które jest produkowane francuską metodą charmat z czerwonych odmian Blaufränkisch i Saint Laurent. Grona te znajdziemy na słonecznych terenach Velké Pavlovice w południowych Morawach.
Grillowana pierś z kurczaka i owoce morza zasmakują z winem białym – można wybrać nawet takie, w którego bukiecie zapachowym wyczujemy owoce tropikalne i orzechy. Wina z południowych Moraw to także aromatyczne nektary z nutą słowiańskiej lipy w rozkwicie – szczególnie te, przy których produkcji wykorzystuje się grona Riesling pochodzące z okolic czeskiej miejscowości Bzenec.
Tajemnice etykiety
Jeśli wybierając w sklepie wino, nie możemy liczyć na pomoc kompetentnego sprzedawcy, musimy poradzić sobie sami. Rozszyfrowanie informacji na etykietach może się wydawać zadaniem trudnym i karkołomnym, jednak z pomocą przydatnych wskazówek na pewno się uda. Etykieta powinna zawierać przede wszystkim informacje, takie jak: kto, kiedy, gdzie i w jaki sposób wyprodukował dane wino.
Producent stara się, aby utrzymać standard win, które wytwarza. Dlatego bardzo ważna jest nazwa winnicy – warto ją zanotować lub zapamiętać, aby później nie mieć problemu z odnalezieniem win, które nam najbardziej smakują.
Kolejną istotną informacją jest rocznik. Wbrew powszechnym opiniom, większość win najlepiej konsumować w przeciągu 3-4 lat od daty produkcji, więc nieprawdą jest, że im starsze wino, tym lepsze.
Dość oczywistą kwestią jest zawartość alkoholu. Jeżeli etykieta wskazuje, że wino jest 13. procentowe, to oznacza, że na 100 centymetrów sześciennych trunku przypada 13 centymetrów sześciennych alkoholu. Objętość wskazuje ile dokładnie wina znajduje się w butelce. Najpopularniejsze pojemności to 750 ml (0,75 l).
Większość win posiada na etykiecie informację na temat szczepu winorośli, z którego zostały wyprodukowane. Co ciekawe, regulacje prawne określają minimalną zawartość wybranych gron.
Ostatnią rzeczą, o której warto wiedzieć jest zawartość cukru osadowego. Podczas procesu fermentacji naturalny cukier z winogron zamienia się w alkohol. Trunki wytrawne posiadają znikome ilości cukru resztkowego - natomiast im większa zawartość, tym wino będzie słodsze.
Skarby z południowych Moraw
Poszczególne regiony winiarskie charakteryzują się specyficznymi rodzajami win, np. chilijskie są mocno skoncentrowane, treściwe i bogate w garbniki, francuskie wytrawne charakteryzują się wyjątkową harmonijnością smaku i zapachu. Jeśli jednak chcielibyśmy spróbować wina od naszych bliższych sąsiadów to z pewnością należy wspomnieć o południowych Morawach czeskich.
Południowe Morawy i ich winnice to wyjątkowe miejsca, w których świętuje się zarówno kulturę picia, jak i uprawę oraz przetwórstwo winogron. Znajdziemy je na północnym skraju klimatycznej strefy uprawy winorośli, gdzie przez większość roku panuje łagodny, środkowoeuropejski klimat. Obecnie południowy zakątek Moraw to jeden z najbardziej docenianych regionów winiarskich na świecie, słynący z produkcji najlepszych win białych. Nie bez powodu ich uprawy obejmują ponad 70% całej produkcji win na tym terenie.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma makaron z kiełbasąWersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas