Jak poprawnie serwować drinki
Spis treści
Autor
Lato to doskonały okres do próbowania nowych smaków, a także stosowania własnych kulinarnych pomysłów. Na organizowanych przez nas grillach i przyjęciach warto zaskoczyć znajomych oryginalnymi daniami i kolorowymi drinkami o nietuzinkowych smakach. Czy jednak wiemy w jaki sposób prawidłowo podawać koktajle?

Oto kilka rad jak poprawnie serwować drinki.
Panom zwyczajowo proponujemy tzw. short drinki. Podaje się je w kieliszkach koktajlowych, a objętość alkoholu nie powinna przekroczyć 100 ml. Tego typu koktajle są zazwyczaj zdecydowanie mocniejsze od long drinków, ponieważ sporządzamy je bez dodatkowych rozcieńczaczy. Short drinki pije się zawsze z kieliszka lub szklanki, bez słomki.
Panie preferują koktajle, w których obecność alkoholu nie jest mocno wyczuwalna. Long drinki zawierają stosunkowo niewielką ilość alkoholu od 200 do 250 ml. Podawane są w wysokich szklankach obowiązkowo z plastikową słomką. Long drink to napój przede wszystkim orzeźwiający, z dużą ilością różnych soków owocowych lub napojów, tj., cola, woda sodowa czy tonik. Long drinki są zazwyczaj garnirowane (ozdabiane) kawałkami świeżych owoców, wisienkami koktajlowymi, kolorowymi parasolkami, wszystko zależy od wyobraźni barmana.
Musimy pamiętać, także, że koktajle należy zawsze przygotowywać bezpośrednio przed spożyciem, najlepiej na oczach gości. Muszą być odpowiednio zimne i spienione – tylko
w ten sposób spełnią swoje zadanie.
A więc do dzieła!
ŻYTNIA POUR
Składniki :
• 40 ml wódki np. Extra Żytnia,
• 25 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
• 10 ml syropu cukrowego,
• 1 limonka,
• ćwiartka pomarańczy,
• kostki lodu
Przygotowanie
Wódkę, sok z cytryny, syrop cukrowy i lód umieścić w shakerze i dokładnie wymieszać. Następnie przelać do szklanki. Do napoju włożyć pokrojoną Limonie oraz ćwiartki pomarańczy. Przyozdobić wisienką koktajlową , pokrojoną pomarańczą lub kolorowymi parasolkami.
RŻYSKO
Składniki :
• 40 ml wódki np. Extra Żytnia,
• 25 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
• 10 ml syropu cukrowego,
• 1 limonka,
• ćwiartka pomarańczy,
• kostki lodu
Przygotowanie
Mocno schłodzoną lub nawet zmrożona wódką zalać kostki lodu. Dodać syropu cukrowego. Udekorować spiralką z cienko pokrojonej skórki cytryny.
Uwaga! Składniki koktajlu zawsze nalewamy bezpośrednio na lód, nie odwrotnie.
Wersja do druku

Oto kilka rad jak poprawnie serwować drinki.
Panom zwyczajowo proponujemy tzw. short drinki. Podaje się je w kieliszkach koktajlowych, a objętość alkoholu nie powinna przekroczyć 100 ml. Tego typu koktajle są zazwyczaj zdecydowanie mocniejsze od long drinków, ponieważ sporządzamy je bez dodatkowych rozcieńczaczy. Short drinki pije się zawsze z kieliszka lub szklanki, bez słomki.
Panie preferują koktajle, w których obecność alkoholu nie jest mocno wyczuwalna. Long drinki zawierają stosunkowo niewielką ilość alkoholu od 200 do 250 ml. Podawane są w wysokich szklankach obowiązkowo z plastikową słomką. Long drink to napój przede wszystkim orzeźwiający, z dużą ilością różnych soków owocowych lub napojów, tj., cola, woda sodowa czy tonik. Long drinki są zazwyczaj garnirowane (ozdabiane) kawałkami świeżych owoców, wisienkami koktajlowymi, kolorowymi parasolkami, wszystko zależy od wyobraźni barmana.
Musimy pamiętać, także, że koktajle należy zawsze przygotowywać bezpośrednio przed spożyciem, najlepiej na oczach gości. Muszą być odpowiednio zimne i spienione – tylko
w ten sposób spełnią swoje zadanie.
A więc do dzieła!
ŻYTNIA POUR
Składniki :
• 40 ml wódki np. Extra Żytnia,
• 25 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
• 10 ml syropu cukrowego,
• 1 limonka,
• ćwiartka pomarańczy,
• kostki lodu
Przygotowanie
Wódkę, sok z cytryny, syrop cukrowy i lód umieścić w shakerze i dokładnie wymieszać. Następnie przelać do szklanki. Do napoju włożyć pokrojoną Limonie oraz ćwiartki pomarańczy. Przyozdobić wisienką koktajlową , pokrojoną pomarańczą lub kolorowymi parasolkami.
RŻYSKO
Składniki :
• 40 ml wódki np. Extra Żytnia,
• 25 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
• 10 ml syropu cukrowego,
• 1 limonka,
• ćwiartka pomarańczy,
• kostki lodu
Przygotowanie
Mocno schłodzoną lub nawet zmrożona wódką zalać kostki lodu. Dodać syropu cukrowego. Udekorować spiralką z cienko pokrojonej skórki cytryny.
Uwaga! Składniki koktajlu zawsze nalewamy bezpośrednio na lód, nie odwrotnie.

Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas