Jedzmy ryby!
Spis treści
Autor
81% Polek uznaje, że spożywanie tłustych ryb morskich pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
I słusznie – są one bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, który pozytywnie wpływa
na zdrowie serca.
Okres wakacji to czas, który bardzo często spędzamy w nadmorskich kurortach. W takich miejscach dostęp do świeżych ryb jest stosunkowo łatwy. Będąc na urlopie na wybrzeżu, warto skorzystać z okazji, aby wprowadzić do codziennej diety ryby.Dlaczego dietetycy zalecają spożywanie tłustych ryb morskich a nie ryb chudych?Ryby, zwłaszcza tłuste ryby morskie, obfitują w korzystne dla zdrowia Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) z rodziny omega-3. Oprócz tłuszczu rybiego, źródłami kwasów omega-3 są m.in.: wysokiej jakości miękkie margaryny, takie jak: Flora, Flora Light (do których produkcji używany jest bogaty w omega-3 olej lniany), olej rzepakowy, ziarna soi oraz orzechy.Kwasy omega-3 mają działanie profilaktyczne w schorzeniach układu krążenia – zapobiegają chorobie niedokrwiennej serca, blokują rozwój miażdżycy, mają działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne, obniżają poziom trójglicerydów (tłuszczów prostych) w organizmie, redukują ciśnienie tętnicze i przeciwdziałają arytmii serca. Kwasy omega-3 muszą być dostarczane z pożywieniem, gdyż organizm człowieka nie potrafi ich syntetyzować. Mięso ryb – samo zdrowieMięso ryb jest przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo strawne i przyswajalne. Zawiera również liczne sole mineralne: fosfor, cynk, selen, jod, potas, wapń i magnez. Chude gatunki ryb są źródłem witamin z grupy B, tłuste - zawierają witaminy A i D. Ryby tłuste to m.in.: makrela, sardynka, łosoś, tuńczyk, śledź, węgorz, halibut.Jak przyrządzać ryby?Oczywiście nie smażyć, tylko gotować, piec lub dusić. Najlepiej jest podawać ryby z ryżem i warzywami. Stosowanie diety śródziemnomorskiej, obfitującej w warzywa, owoce, świeże soki, owoce morza i ryby właśnie, jest szczególnie polecane przez dietetyków. Zwłaszcza w okresie letnim, kiedy wszystkie produkty żywnościowe są świeże i łatwo dostępne, warto pomyśleć o zmianie diety na lekkostrawną i odpowiednio zbilansowaną.Polka wie, co jeCieszy fakt, że zdecydowana większość kobiet docenia walory odżywcze ryb morskich. 81% Polek wskazuje ryby morskie jako mające związek z obniżaniem poziomu cholesterolu we krwi, 76% - warzywa, 61% - oleje roślinne. Wśród produktów żywnościowych mających znaczący wpływ na poziom cholesterolu we krwi, zdecydowana większość ankietowanych kobiet słusznie wymieniała: ryby morskie, warzywa oraz tłuszcze pochodzenia roślinnego – mówi mgr Jadwiga Przybyłowska, specjalista ds. żywienia i komunikacji prozdrowotnej, ekspert Instytutu Flory. Nie sposób przecenić walorów zwłaszcza nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, których dostarczają nam tłuste ryby morskie oraz oleje roślinne. Spożywanie przynajmniej jednego posiłku rybnego tygodniowo oraz używanie miękkich margaryn wysokiej jakości wzbogaconych o kwasy omega-3 do smarowania pieczywa w znaczący sposób wpływa na zmniejszenie ryzyka nagłej śmierci sercowej.Pomoc w sercowej sprawieWeryfikację stosowanej diety, ilości aktywności fizycznej, określenie wieku serca, a także wskazówki i sposoby na poprawę stanu zdrowia umożliwia strona internetowa: www.pokochajswojeserce.pl. Interaktywny test, znajdujący się na stronie pozwala na określenie wieku serca. Ponadto za jej pośrednictwem każdy może dołączyć do „Klubu Zdrowego Serca”, gdzie znajdują się wskazówki na temat prawidłowego odżywiania, sposobów poprawy samopoczucia i kondycji fizycznej. Dzięki nowoczesnej konstrukcji strony, każdy zarejestrowany użytkownik może otrzymać codzienne rady bezpośrednio na swój pulpit. Dodatkowo za pośrednictwem witryny można zaprenumerować newsletter – najświeższe informacje i ciekawostki będą wówczas dostarczane regularnie za pomocą poczty internetowej. Organizatorem kampanii „Sekrety kobiecych serc” jest firma Unilever Polska S.A., producent gamy produktów do smarowania pieczywa marki Flora. Flora o działaniu profilaktycznym to margaryna nowej generacji o obniżonej zawartości tłuszczu (60%). Nie zawiera utwardzanych olejów roślinnych, dzięki czemu jest praktycznie wolna od niezdrowych kwasów tłuszczowych typu trans. Produkowana jest na bazie oleju słonecznikowego (źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i witaminy E) oraz oleju lnianego (źródło kwasów omega-3). Zawiera witaminy A, D3 i E oraz, zgodnie z najnowszym stanem wiedzy żywieniowo-medycznej, została wzbogacone w witaminy B6, B12 i kwas foliowy, dzięki czemu lepiej chroni naczynia krwionośne. Flora pro.activ zawiera sterole roślinne – naturalne składniki olejów roślinnych, które redukują poziom „złego” cholesterolu (frakcji LDL) we krwi.Produkty marki Flora uzyskały rekomendację Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą.Więcej informacji www.pokochajswojeserce.pl
Wersja do druku
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma sałatka śledziowa z majonezemWersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn