Mięso na grill - marynata

Gotowe rozwiązanie na takie sytuacje oferują Zakłady Tłuszczowe „Bielmar”, w postaci Marynaty „Soczyste mięso”
Niektórzy kładą mięso na grilla bez specjalnego przygotowania, co zazwyczaj kończy się niepełnym sukcesem kulinarnym – upieczone mięso pozbawione jest smaku, przesuszone, przypalone, a w rezultacie – po prostu niesmaczne. Aby tego uniknąć, warto stosować główną tajemnicę dobrego grillowania, czyli wcześniejsze zamarynowanie mięsa. Zabieg ten pozwala wydobyć z mięsa niepowtarzalny smak i aromat, a także – w pełni zachować jego naturalną soczystość.
„Soczyste mięso” – tajemnica mistrzów
Dobrze przygotowana marynata powinna zawierać kilka podstawowych składników – tłuszcz roślinny, najczęściej w postaci oleju, sól oraz przyprawowe dodatki – zależne od naszych upodobań. Jej przygotowanie wymaga jednak nieco zachodu – należy mieć odpowiednią, sprawdzoną recepturę, a także – pamiętać o tym znacznie wcześniej, nawet na kilka godzin przed planowaną imprezą, co nie zawsze jest wykonalne. W takich sytuacjach warto skorzystać z produktów gotowych, opracowanych według najlepszych receptur, a tym samym – gwarantujących pełnię kulinarnego sukcesu. Idealną wersję mięsnej marynaty oferują Zakłady Tłuszczowe „Bielmar” – seria produktów Marynata „Soczyste mięso” pozwala bowiem uniknąć pomyłek w trakcie przygotowywanie mięsa, a tym samym – osiągnąć kulinarny sukces.
Smak, o jakim marzysz
Marynaty „ZT Bielmar” z linii „Soczyste mięso” to gotowy produkt, który pozwala na przygotowanie mięsa na grilla w ulubionym przez nas smaku. Dostępna jest w trzech wersjach, różniących się dodatkami w postaci łagodniejszych bądź ostrzejszych przypraw. Jej podstawą jest specjalnie opracowana mieszanka tłuszczu roślinnego, ziół, soli oraz przypraw – w marynacie łagodnej uzupełniona pietruszką i cebulką, w ostrej – chilli oraz czosnkiem, a w tradycyjnej – czosnkiem, pietruszką i odrobiną papryki. Jej receptura opracowana została tak, by całość nie spływała z mięsa, zamykała jego pory, a tym samym – pozwalała zachować pełną soczystość w przygotowanej już potrawie. Praktyczne opakowanie marynaty, zawierające aż 150 g produktu, pozwala zamarynować ponad 2 kg mięsa – z powodzeniem wystarczy więc na przygotowanie dań dla sporej gromadki grillowego towarzystwa.
Ważny element – sposób przygotowania
Posmarowanie mięsa marynatą tuż przed grillowaniem nieco mija się z celem – potrzebna jest bowiem odpowiednia ilość czasu, by sól mogła przeniknąć do mięsa, zmiękczając je, a dodane przyprawy – napełnić je smakiem i aromatem. Marynatę „Soczyste mięso” należy w tym celu dokładnie wymieszać, a następnie równomiernie rozprowadzić na mięsie przynajmniej na 2 godziny przed planowanym rozpoczęciem grillowania. Podczas nakładania jej na mięso warto skorzystać ze sprawdzonej metody - umieścić mięso wraz z marynatą w szczelnie zamykanym woreczku – pozwala to na równomierne jej rozprowadzenie i bezproblemowe przemieszanie od czasu do czasu.

Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Masło kcalWersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas