Dorsz delikatnie osolony, młode warzywa i sos z mięczaków
Spis treści
Autor
Przedstawiamy przepis na jedną ze zwycięskich potraw konkursu Le Menu de Cannes zorganizowanego przez Electrolux.

Dorsz delikatnie osolony, młode warzywa i sos z mięczaków
Składniki dla 4 osób:
• 4 kostki dorsza po 100 g
• kwiat soli morskiej
• oliwa z oliwek
• 20 g masła
Warzywa:
• 100 g świeżego groszku
• 50 g obranego bobu
• 4 końcówki zielonych szparagów
• 4 połówki ugotowanego młodego karczocha
• 12 dzikich szparagów
Sos z mięczaków:
• 20 cl (lub 200 ml) bulionu drobiowego
• 10 cl (lub 100 ml) sosu z mięczaków morskich (muszle i części jadalne)
• 20 g masła
• szczypta kurkumy
Sposób przygotowania:
Dopraw kostki dorsza kwiatem soli i włóż je do lodówki na minimum 2 godziny.
Zacznij od ugotowania wszystkich, poza dzikimi szparagami, zielonych warzyw w osolonej wodzie. Schłódź je szybko, by zachowały piękny zielony kolor. Odsącz warzywa i poukładaj je na małych patelniach, dodając niewielką ilość masła. Lekko dopraw.
Zmieszaj bulion drobiowy z sosem z mięczaków i sprawdź, czy jest dostatecznie doprawiony.
Ułóż dorsza skórą na spód i gotuj aż się delikatnie zarumieni. Następnie upiecz w piekarniku w temperaturze 55°C.
Podgrzej delikatnie warzywa. Podgrzej dzikie szparagi.
Poukładaj warzywa z odrobiną wakame w głębokich talerzach. Ułóż dorsza na warzywach.
Dodaj trochę masła do bulionu i energicznie wymieszaj (np. trzepaczką lub mikserem). Nalej bulion na talerze i udekoruj każdy talerz trzema dzikimi szparagami.
Serwuj od razu po przygotowaniu.
Wersja do druku

Dorsz delikatnie osolony, młode warzywa i sos z mięczaków
Składniki dla 4 osób:
• 4 kostki dorsza po 100 g
• kwiat soli morskiej
• oliwa z oliwek
• 20 g masła
Warzywa:
• 100 g świeżego groszku
• 50 g obranego bobu
• 4 końcówki zielonych szparagów
• 4 połówki ugotowanego młodego karczocha
• 12 dzikich szparagów
Sos z mięczaków:
• 20 cl (lub 200 ml) bulionu drobiowego
• 10 cl (lub 100 ml) sosu z mięczaków morskich (muszle i części jadalne)
• 20 g masła
• szczypta kurkumy
Sposób przygotowania:
Dopraw kostki dorsza kwiatem soli i włóż je do lodówki na minimum 2 godziny.
Zacznij od ugotowania wszystkich, poza dzikimi szparagami, zielonych warzyw w osolonej wodzie. Schłódź je szybko, by zachowały piękny zielony kolor. Odsącz warzywa i poukładaj je na małych patelniach, dodając niewielką ilość masła. Lekko dopraw.
Zmieszaj bulion drobiowy z sosem z mięczaków i sprawdź, czy jest dostatecznie doprawiony.
Ułóż dorsza skórą na spód i gotuj aż się delikatnie zarumieni. Następnie upiecz w piekarniku w temperaturze 55°C.
Podgrzej delikatnie warzywa. Podgrzej dzikie szparagi.
Poukładaj warzywa z odrobiną wakame w głębokich talerzach. Ułóż dorsza na warzywach.
Dodaj trochę masła do bulionu i energicznie wymieszaj (np. trzepaczką lub mikserem). Nalej bulion na talerze i udekoruj każdy talerz trzema dzikimi szparagami.
Serwuj od razu po przygotowaniu.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Fasolka szparagowa mrożona kcalWersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas