Coraz więcej ludzi choruje na celiakię - chorobę, polegającą na nietolerancji przez organizm glutenu. Naukowcy twierdzą, że schorzenie dotyka ok. 1 % populacji. Mimo częstego występowania choroby, niewiele osób wie o jej istnieniu, a tym bardziej o metodzie leczenia.

Choroba objawia się nietolerancją przez organizm glutenu – białka roślinnego znajdującego się w zbożach, m.in. pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa. Gluten jest zatem składnikiem wielu podstawowych elementów diety, m.in. mąki pszennej i żytniej, makaronu, pieczywa, kawy zbożowej, kaszy manny czy jęczmiennej. - Celiakia może ujawnić się właściwie w każdym wieku. Zdarza się, że pojawia się już u małych dzieci po wprowadzeniu produktów z glutenem do diety, ale także w okresie dojrzewania oraz u osób dorosłych. Statystycznie najczęściej chorobę wykrywa się wśród osób pomiędzy 30 a 50 rokiem życia. Na celiakię częściej chorują kobiety – mówi Grażyna Konińska z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Dieta, dieta i jeszcze raz dieta
- Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej – dodaje Grażyna Konińska. Chorzy nie mogą więc spożywać większości produktów zbożowych – pieczywa, ciast ani tradycyjnych produktów mącznych takich jak pierogi czy naleśniki.  Wszystkie te dania można oczywiście wykonać samodzielnie zastępując newralgiczne składniki bezglutenowymi odpowiednikami.  Choroba ta  wymaga dużej ostrożności w diecie, ponieważ bardzo często nie jesteśmy świadomi obecności glutenu w wielu produktach. Gluten można spotkać w wędlinach paczkowanych, przetworach rybnych, jogurtach, czekoladzie, lodach, ketchupach, przyprawach, napojach – produktach na pierwszy rzut oka bezglutenowych.  Przed zakupem danego produktu chorzy powinni zatem dokładnie zapoznać się z jego składem opisanym na opakowaniu.
Celiakia jest chorobą coraz częściej dostrzeganą przez producentów żywności. Dzięki temu na rynku obecnych jest wiele specjalnych produktów dedykowanych dla osób nietolerujących glutenu. Produkty takie  oznaczone są znaczkiem przekreślonego kłosa. Chorzy na celiakię mają również możliwość zapoznania się z nowościami rynkowymi np. podczas  targów żywności bezglutenowej. W kalendarzu osób chorych na celiakię ważnym dniem z pewnością jest Międzynarodowy Dzień Celiakii.

Tęsknota za chlebem

Aby uniknąć kontaktu z produktami zawierającymi gluten, wielu chorych we własnym zakresie przygotowuje potrawy.  
- Częstym problemem osób na diecie bezglutenowej jest tęsknota za prawdziwym, pachnącym chlebem. Tym bezglutenowym, sprzedawanym w woreczkach niestety daleko jest do świeżego z piekarni. Sposobem na zapewnienie sobie pysznego pieczywa jest jego samodzielny wypiek. Poza zastąpieniem mąki pszennej czy żytniej mąką bezglutenową przepis nie różni się znacząco od tradycyjnego. Osoby, które mają trudności z samodzielnym wyrobieniem ciasta, chętnie korzystają z urządzeń kuchennych, które posiadają funkcję mieszania i wyrabiania ciasta – tłumaczy Marlena Włodarczyk, Dyrektor Regionu Centralnego, Vorwerk Polska Thermomix. – Wśród użytkowników naszego urządzenia jest wiele osób będących na diecie bezglutenowej. Nauczyły się one wytwarzać dietetyczne potrawy, które z powodzeniem zastępują tradycyjne  dania. Chorzy chętnie przygotowują pierogi, pizze, bułeczki, naleśniki, ciasta  - dodaje Marlena Włodarczyk.
Bezglutenowcy poświęcają swojemu odżywianiu wiele czasu i uwagi. Dzięki temu ich dieta może być  zróżnicowana i smaczna tak samo, jak dieta zdrowej osoby. Celiakia nie oznacza pożegnania z ulubionymi potrawami. Chorzy, którzy poznają tajniki diety bezglutenowej i ułatwień, jakie dają nowoczesne rozwiązania żywieniowe i technologiczne, z pewnością będą cieszyć się smakiem tradycyjnych, acz bezglutenowych przysmaków.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Pierogi ruskie kalorie 10 szt

Wersja do druku