Zupa z dyni z żurawiną
Spis treści
Autor
Przepis na pyszną zupę z dyni oraz cranberries czyli żurawiny amerykańskiej

Wersja do druku

Składniki do przygotowania czterech osób:
400 g miąższu dyni odmiany hokkaido
1 ziemniak, mączysty po ugotowaniu
1 cebula
kawałek świeżego imbiru wielkości orzecha włoskiego
750 ml bulionu warzywnego (z proszku)
pęczek dymki
200 ml tłustej śmietany
100 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
sól, pieprz
sok z 2 pomarańczy
Przygotowanie:
Dynię pokroić w kostkę. Ziemniak obrać, umyć, pokroić na kawałki. Cebulę i imbir obrać, pokroić w kostkę.
Olej rozgrzać w dużym garnku. Krótko przesmażyć cebulę, imbir, dynię i ziemniak. Wlać bulion i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.
Dymkę oczyścić, opłukać i cienko pokroić. Dynię w zupie zmiksować na puree. Dodać śmietanę i cranberries, zupę zagotować raz. Doprawić solą i pieprzem. Do zupy dodać dymkę i sok z pomarańczy, trzymać na ogniu przez 5 minut, nie zagotowując. Zupę ponownie doprawić do smaku.
Czas przygotowania:
ok. 50 minut
Wartości odżywcze na 1 porcję
Wartość energetyczna: 313 kcal / 1309 kJ
Białko: 3,9 g
Tłuszcz: 21,1 g
Węglowodany: 25 g
400 g miąższu dyni odmiany hokkaido
1 ziemniak, mączysty po ugotowaniu
1 cebula
kawałek świeżego imbiru wielkości orzecha włoskiego
750 ml bulionu warzywnego (z proszku)
pęczek dymki
200 ml tłustej śmietany
100 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
sól, pieprz
sok z 2 pomarańczy
Przygotowanie:
Dynię pokroić w kostkę. Ziemniak obrać, umyć, pokroić na kawałki. Cebulę i imbir obrać, pokroić w kostkę.
Olej rozgrzać w dużym garnku. Krótko przesmażyć cebulę, imbir, dynię i ziemniak. Wlać bulion i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.
Dymkę oczyścić, opłukać i cienko pokroić. Dynię w zupie zmiksować na puree. Dodać śmietanę i cranberries, zupę zagotować raz. Doprawić solą i pieprzem. Do zupy dodać dymkę i sok z pomarańczy, trzymać na ogniu przez 5 minut, nie zagotowując. Zupę ponownie doprawić do smaku.
Czas przygotowania:
ok. 50 minut
Wartości odżywcze na 1 porcję
Wartość energetyczna: 313 kcal / 1309 kJ
Białko: 3,9 g
Tłuszcz: 21,1 g
Węglowodany: 25 g
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�
Terapia medyczną marihuaną w Polsce - fakty i mity
Ewoluujący krajobraz terapii medyczną marihuaną w Polsce przedstawia zarówno możliwości, jak i wyzwania dla pacjentów oraz pracowników