50 + w pełni sił witalnych
Spis treści
Autor
W każdym wieku nasz organizm potrzebuje innych składników odżywczych. Dbać o swoją dietę powinniśmy zawsze, po pięćdziesiątce jednak ma ona wyjątkowy wpływ na nasze zdrowie. Szybciej zaczynamy odczuwać zmęczenie, tracimy siły fizyczne, jesteśmy narażeni na wiele chorób. Odpowiednim żywieniem nie zatrzymamy czasu, ale na pewno możemy wiele zdziałać w zakresie naszego zdrowia i samopoczucia.
Nabiał, ryby, warzywa
Po 50 roku życia znacznie spada metabolizm, układ pokarmowy pracuje mniej wydajnie, co może skutkować nadwagą lub nawet otyłością. Zmiany zachodzą także w układzie kostnym, a winne są im zaburzenia w gospodarce wapniowo-fosforowej. Zwiększa się również ryzyko chorób nowotworowych i chorób układu krążenia. Trzeba zadbać, by nasza dieta była bogata w witaminę D. Witamina ta obecna jest w tłustych rybach oraz w mleku. Ryby są ponadto źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Bardzo ważne jest także dostarczanie witamin C, E i beta-karotenu – ich niedobór skutkuje przyspieszeniem procesu starzenia, a także zwiększa podatność na choroby. Beta-karoten i witaminę C znajdziemy w warzywach i owocach, natomiast witaminę E – w olejach roślinnych. Bogate w oba te składniki są np. wszelkiego rodzaju sałatki warzywne.
- Dieta 50+ powinna być urozmaicona, bogata w dania lekkostrawne, gotowane i duszone (zdecydowanie nie smażone). Bardzo pożądane są w tego rodzaju diecie produkty przygotowywane na parze. Przyrządzanie posiłków w ten sposób nie jest trudne, zwłaszcza teraz, gdy na rynku dostępnych jest wiele urządzeń, takich jak parowary, specjalne wkładki do garnka czy urządzenia wielofunkcyjne, posiadające opcje gotowania na parze – radzi Marlena Włodarczyk, Dyrektor Regionu Centralnego, Vorwerk Polska Thermomix.
W codziennych posiłkach powinno się znaleźć chude mięso, produkty mleczne i pełnoziarniste produkty zbożowe. Osoby po pięćdziesiątce gorzej tolerują glukozę, warto więc ograniczyć spożycie słodyczy, napojów gazowanych i samego cukru. Unikać należy także tłustych mięs, kiełbasy, słonych i tłustych przekąsek. W tym wieku warto specjalnie zadbać o kości. Dieta 50+ powinna być bogata w produkty mleczne – koktajle, jogurty, kefiry. Organizm gorzej przyswaja wapno, należy więc dostarczać mu większą jego ilość.
Zła dieta może przyspieszyć starzenie się organizmu i przyczynić do zachorowania na szereg chorób metabolicznych. Warto więc zadbać o nią zawczasu i długo cieszyć się zdrowiem i sprawnością fizyczną.
Dieta dla dziecka
Wersja do druku
Nabiał, ryby, warzywa
Po 50 roku życia znacznie spada metabolizm, układ pokarmowy pracuje mniej wydajnie, co może skutkować nadwagą lub nawet otyłością. Zmiany zachodzą także w układzie kostnym, a winne są im zaburzenia w gospodarce wapniowo-fosforowej. Zwiększa się również ryzyko chorób nowotworowych i chorób układu krążenia. Trzeba zadbać, by nasza dieta była bogata w witaminę D. Witamina ta obecna jest w tłustych rybach oraz w mleku. Ryby są ponadto źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Bardzo ważne jest także dostarczanie witamin C, E i beta-karotenu – ich niedobór skutkuje przyspieszeniem procesu starzenia, a także zwiększa podatność na choroby. Beta-karoten i witaminę C znajdziemy w warzywach i owocach, natomiast witaminę E – w olejach roślinnych. Bogate w oba te składniki są np. wszelkiego rodzaju sałatki warzywne.
- Dieta 50+ powinna być urozmaicona, bogata w dania lekkostrawne, gotowane i duszone (zdecydowanie nie smażone). Bardzo pożądane są w tego rodzaju diecie produkty przygotowywane na parze. Przyrządzanie posiłków w ten sposób nie jest trudne, zwłaszcza teraz, gdy na rynku dostępnych jest wiele urządzeń, takich jak parowary, specjalne wkładki do garnka czy urządzenia wielofunkcyjne, posiadające opcje gotowania na parze – radzi Marlena Włodarczyk, Dyrektor Regionu Centralnego, Vorwerk Polska Thermomix.
W codziennych posiłkach powinno się znaleźć chude mięso, produkty mleczne i pełnoziarniste produkty zbożowe. Osoby po pięćdziesiątce gorzej tolerują glukozę, warto więc ograniczyć spożycie słodyczy, napojów gazowanych i samego cukru. Unikać należy także tłustych mięs, kiełbasy, słonych i tłustych przekąsek. W tym wieku warto specjalnie zadbać o kości. Dieta 50+ powinna być bogata w produkty mleczne – koktajle, jogurty, kefiry. Organizm gorzej przyswaja wapno, należy więc dostarczać mu większą jego ilość.
Zła dieta może przyspieszyć starzenie się organizmu i przyczynić do zachorowania na szereg chorób metabolicznych. Warto więc zadbać o nią zawczasu i długo cieszyć się zdrowiem i sprawnością fizyczną.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma makaron z kiełbasąDieta dla dziecka
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn