Czas przygotowania potrawy wynosi ok 1 godziny. Podajemy przepis na 4 porcje.

Składniki:

700 g ziemniaków
2 cebule
1 pęczek pietruszki
50 g wędzonego boczku
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Sól, pieprz
Czerwona papryka (przyprawa)
80 g suszonych żurawin
8 jajek


Sposób przygotowania:

1.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pietruszkę umyć, osuszyć i posiekać. Bekon pokroić w kostkę. Żurawiny pokroić.

2. Rozgrzać oliwę z oliwek na teflonowej patelni i smażyć ziemniaki przez ok. 10 minut, często przewracając. Dodać cebulę i bekon i smażyć przez kolejne 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką. Dodać pietruszkę i żurawiny.

3. Jajka ubić, dodać sól i pieprz, a następnie zalać nimi ziemniaki. Smażyć tortillę, aż się zarumieni. Wstawić patelnię do piekarnika i piec w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C) przez ok. 15-20 minut, aż się zetnie. Pokroić tortillę na kawałki i podawać.




Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 474 kcal  / 1989 kJ
Białko: 19,8 g
Tłuszcz: 25 g
Węglowodany: 44 g



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma ciasto tortowe
wyposa?enie kuchni

Wersja do druku