Nadwrażliwe zęby
Spis treści
Autor Ewa Madaj
Gorąca kawa albo zimne lody pomimo, że należą do Waszych ulubionych, to spożywanie ich wcale nie sprawia przyjemności? Jeśli Wasze zęby dotkliwie reagują na ciepło lub zimno to znaczy, że możecie mieć problem z ich nadwrażliwością.

Nadwrażliwość zębów to dolegliwość, z którą zmaga się niemal połowa ludzi na całym świecie w różnym wieku. Związana jest ściśle z anatomią zęba. Powstać może w dwojaki sposób. Pierwszy z nich to uszkodzenie szkliwa, czyli naturalnej warstwy ochronnej zęba. Drugim zaś są choroby przyzębia, w efekcie których odsłonione zostają szyjki zębowe.
Jak się okazuje sami sobie fundujemy takie dolegliwości. Każdego dnia osłabiamy warstwę ochronną zębów. Na jej niszczenie wpływ ma zła dieta, a także zbyt rzadkie wizyty u stomatologa oraz bagatelizowanie chorób zębów. Jednak najczęstszym powodem uszkodzenia szkliwa jest nieprawidłowe mycie zębów. I w odróżnieniu od innych chorób na nadwrażliwość nie wpływa zbyt rzadkie mycie, a robienie tego zbyt często. Nie powinno się także używać twardej szczoteczki oraz zbyt mocnej pasty. Sama technika szczotkowania jest niezwykle ważna. Unikajcie ruchów poziomych na rzeczy ‘wymiatania” od strony dziąseł do powierzchni zgryzowej. Pasta powinna zawierać takie składniki jak azotan potasu, fluorek cynawy oraz substancje uszczelniające kanaliki. Na rynku dostępne są specjalne pasty dla osób z nadwrażliwością.
Jednocześnie powinniście unikać past do zębów, które ścierają szkliwo (np. wybielających czy usuwających kamień), twardych szczoteczek do zębów oraz takich zabiegów jak wybielanie. Unikajcie również bardzo zimnych lub gorących potraw, a także pożywienia zawierającego duże ilości kwasów.
Pamiętajcie również o tym, aby nie myć zębów bezpośrednio po spożywaniu napojów gazowanych lub owoców cytrusowych, a odczekać ok. 60 minut. Po kontakcie z takimi produktami zęby pozbawione zostają warstwy ochronnej.
Domowe sposoby to nie wszystko. Aby w pełni kontrolować stan jamy ustnej powinniście udać się do stomatologa, który dokładnie oceni stan zębów oraz doradzi odpowiednie leczenie. Nie leczona nadwrażliwość może bowiem prowadzić do niebezpiecznych chorób.
Wersja do druku

Nadwrażliwość zębów to dolegliwość, z którą zmaga się niemal połowa ludzi na całym świecie w różnym wieku. Związana jest ściśle z anatomią zęba. Powstać może w dwojaki sposób. Pierwszy z nich to uszkodzenie szkliwa, czyli naturalnej warstwy ochronnej zęba. Drugim zaś są choroby przyzębia, w efekcie których odsłonione zostają szyjki zębowe.
Jak się okazuje sami sobie fundujemy takie dolegliwości. Każdego dnia osłabiamy warstwę ochronną zębów. Na jej niszczenie wpływ ma zła dieta, a także zbyt rzadkie wizyty u stomatologa oraz bagatelizowanie chorób zębów. Jednak najczęstszym powodem uszkodzenia szkliwa jest nieprawidłowe mycie zębów. I w odróżnieniu od innych chorób na nadwrażliwość nie wpływa zbyt rzadkie mycie, a robienie tego zbyt często. Nie powinno się także używać twardej szczoteczki oraz zbyt mocnej pasty. Sama technika szczotkowania jest niezwykle ważna. Unikajcie ruchów poziomych na rzeczy ‘wymiatania” od strony dziąseł do powierzchni zgryzowej. Pasta powinna zawierać takie składniki jak azotan potasu, fluorek cynawy oraz substancje uszczelniające kanaliki. Na rynku dostępne są specjalne pasty dla osób z nadwrażliwością.
Jednocześnie powinniście unikać past do zębów, które ścierają szkliwo (np. wybielających czy usuwających kamień), twardych szczoteczek do zębów oraz takich zabiegów jak wybielanie. Unikajcie również bardzo zimnych lub gorących potraw, a także pożywienia zawierającego duże ilości kwasów.
Pamiętajcie również o tym, aby nie myć zębów bezpośrednio po spożywaniu napojów gazowanych lub owoców cytrusowych, a odczekać ok. 60 minut. Po kontakcie z takimi produktami zęby pozbawione zostają warstwy ochronnej.
Domowe sposoby to nie wszystko. Aby w pełni kontrolować stan jamy ustnej powinniście udać się do stomatologa, który dokładnie oceni stan zębów oraz doradzi odpowiednie leczenie. Nie leczona nadwrażliwość może bowiem prowadzić do niebezpiecznych chorób.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Pasta jajeczna z jogurtem naturalnym kalorieWersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas