Przedstawiamy dziś kolejny przepis na muffiny. Tam razem z pesto i żurawinami- połączenie, że palce lizać!

Składniki na 12 muffinów:

Ciasto:
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
125 ml oliwy z oliwek
250 g sera ricotta
50 ml mleka
Sól, pieprz
50 g pikantnego salami (plastry)
125 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
50 g pesto bazyliowego
50 g pesto rosso

Dodatkowo:
12 papierowych foremek do pieczenia muffinów
Liście bazylii

Sposób przygotowania:

1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Osobno wymieszać jajka, oliwę z oliwek, ser ricotta i mleko. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Powstałe 2 masy wymieszać ze sobą. Do ciasta dodać salami i cranberries.

2. Ciasto przelać do 2 misek / podzielić na 2 porcje. Do jednej dodać pesto bazyliowe, a do drugiej pesto rosso.

3. W zagłębienia formy na muffiny włożyć papierowe foremki. Do każdej nałożyć ciasto. Piec w 175˚C (termoobieg: 160˚C) przez ok. 25-30 minut. Dodać bazylię do dekoracji.


Czas przygotowania: 45 minut



Wartości odżywcze (1 muffin):
Wartość energetyczna: 330 kcal  / 1379 kJ
Białko: 7,3 g
Tłuszcz: 21,7 g
Węglowodany: 27 g




Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku