Mufinki są wszędzie – w kawiarniach, na eleganckich przyjęciach, a nawet jako przysmak bohaterek hollywoodzkich produkcji. Nic dziwnego, że mufinkowy zawrót głowy dotarł także do nas. W dużych miastach coraz częściej pojawiają się modne mufiniarnie, a firma Dan Cake wypuściła na rynek prawdziwie polską wersję tego słynnego deseru: Mufinki cynamonowo - jabłkowe.

Modny deser… z czasów królowej Wiktorii
Mufinki to przysmak znany już w XIX wieku! Ponoć do jego powstania przyczyniła się królewska służba, która przez oszczędność zamiast wyrzucać resztki z ciasta, piekła z nich niewielkie babeczki. Ciasto zmieszane z owocami lub cukierniczymi dodatkami wkładano do niewielkich foremek i pieczono tylko kilka minut. Sekretem doskonałej mufiny było chrupiące ciasto, które wewnątrz skrywało lekko kleiste, mięciutkie nadzienie. Zdarzyło się, że pewnego dnia lokaj pomylił się i zamiast wykwintnego śniadania zaniósł Królowej Wiktorii przysmak dla służby… i tak mufinki stały się niemal codziennym dodatkiem do królewskiego porannego posiłku.


Co kraj, to obyczaj
Pękate mufiny z borówką amerykańską to specjalność stanu Minnesota; w Teksasie najpopularniejsze są mufiny z dynią; w Wielkiej Brytanii mufiny to nie tylko deser, ale także pożywny posiłek wypełniony kukurydza czy mięsem wołowym; Francuzi natomiast pozostają najbardziej wierni tradycyjnej, czekoladowej wersji mufinek.
 – Nowy cynamonowo – jabłkowy smak mufinek Dan Cake to też ukłon w stronę rodzimych klientów – przyznaje Marzena Rogowska, szef marketingu firmy Dan Cake – Domowe szarlotki i jabłeczniki, to w końcu jedne z ulubionych ciast Polaków, a krajowe jabłka doskonale pasują do delikatnego mufinkowego ciasta.


Przepis na domową kawiarenkę
Zaproś przyjaciół, poczęstuj ich mufinkami, ciesz się wspólne spędzonym czasem - bo naprawdę niewiele potrzeba, by przygotować podwieczorek dla znajomych. Dziś, kiedy mamy coraz mniej czasu na samodzielne wypieki i gotowanie, warto sięgnąć po sprawdzone gotowe przysmaki.
- Nasze mufinki, wypiekane w oparciu o tradycyjną recepturę, nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników, ani sztucznych aromatów. Natomiast sterylna strefa pakowania  pozwala na zapewnienie im świeżości  i wyśmienitego smaku przez 42 dni – zapewnia Marzena Rogowska.
Dzięki temu pełne aromatycznego cynamonu, brunatne mufinki Dan Cake nie przesładzają i zaskakują świeżością delikatnego ciasta.

Dan Cake

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Bryzol wołowy Jakubiak

Wersja do druku