Po co nam błonnik?
O tym, jak ważne zadania spełnia w naszym organizmie i jak wzbogacić codzienne posiłki o dodatkowe wartości odżywcze rozmawiamy ze specjalistą dietetykiem współpracującym z firmą Good Food – Małgorzatą Zdrojewską.
Dla większości osób, które interesują się zdrowym odżywianiem, błonnik wciąż pozostaje zagadką. Jak najprościej wytłumaczyć, czym właściwie jest?
‒ Błonnik pokarmowy to zespół substancji (roślinnych wielocukrów oraz lignin), które są oporne na działanie enzymów trawiennych przewodu pokarmowego. Substancje te pochodzą ze ścian komórkowych roślin. Błonnik potocznie nazywany jest także włóknem pokarmowym.
Jakie, w takim razie są jego najważniejsze składniki?
‒ Są to elementy roślinne nie trawione oraz nie wchłaniane w przewodzie pokarmowym człowieka. Wśród nich należy wymienić: celulozę, ligniny, hemiceleuzy oraz pektyny. Wszystkie te substancje są ważne i pomagają w zdrowej pracy naszego organizmu.
Najbardziej znaną właściwością błonnika jest jego zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Co dokładnie dobrego robi on dla naszego zdrowia?
‒ Po pierwsze normalizuje pracę jelit, pomaga przy problemach trawiennych i zaparciach. Ułatwia regularne wypróżnianie. Wiąże także kwasy żółciowe w jelitach i obniża tym samym poziom cholesterolu. Błonnik pomaga zapobiegać miażdżycy. Dieta osób z problemami cukrzycowymi powinna być bogata we włókno pokarmowe, ponieważ opóźnia ono wchłanianie glukozy.
Wciąż jednak nie wymieniliśmy najważniejszego działania błonnika dla wszystkich tych, którzy chcą zachować szczupłą sylwetkę.
‒ To prawda. Składnik ten stał się ostatnio bardzo popularny dzięki swoim właściwościom wspomagającym odchudzanie. Z jednej strony doskonale przyspiesza przemianę materii i zwiększa pracę jelit. Z drugiej zwiększając objętość pokarmu, hamuje uczucie głodu. Warto wspomnieć, że wspomaga oczyszczanie ciała z toksyn i metali ciężkich. Właśnie dlatego warto myśleć cały czas o tym co jemy, zadbać o to oby nasza dieta była bogata we włókno pokarmowe nie tylko w momencie, gdy chcemy pozbyć się zbędnych kilogramów.
Zdrowe odżywianie kojarzy się najczęściej z dużą dawką spożywanych warzyw i owoców. Czy aby uzupełnić naszą dietę w tzw. włókno pokarmowe powinniśmy kierować się tą samą zasadą?
‒ Tak, do długiej i bogatej listy składników zawartych w warzywach i owocach zalicza się błonnik. Najlepiej jeśli jemy je w surowej postaci i ze skórką, ponieważ tam znajdziemy go najwięcej. Równie bogatym głównym źródłem błonnika są produkty zbożowe, takie jak: ciemne pieczywo, kasze, brązowy ryż czy muesli. Obecnie w sklepach można znaleźć również wiele artykułów wzbogaconych w błonnik, dzięki czemu nie trzeba stosować dodatkowych suplementów diety.
Błonnik znajdziesz w:
1. Produktach zbożowych
2. Kaszach jęczmiennych, gryczanych i niełuskanym ryżu
3. Płatkach owsianych, kukurydzianych, w Muesli i otrębach
4. Roślinach strączkowych
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn