Koktajl mleczny z ogórkiem, awokado i żurawiną
Spis treści
Autor
Tym razem mamy coś dla spragnionych - przepis na koktajl z awokado, żurawiny, ogórków i mleka.
Składniki do przygotowania na 4 porcje:
1 mały ogórek
1 dojrzałe awokado
250 g płynnego, niskotłuszczowego jogurtu
1 limonka
1 mała zielona papryczka chili
4 łodygi kolendry
Sól, pieprz
Dodatkowo:
1 ogórek mini Kilka całych, suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
Drewniane szpikulce
Przygotowanie:
Ogórek obrać, przekroić wzdłuż, usunąć nasiona i pokroić w plastry. Awokado przeciąć na pół, usunąć pestkę i oddzielić miąższ od skórki za pomocą łyżeczki. Ogórek, awokado i jogurt włożyć do blendera. Limonkę opłukać i zetrzeć z niej skórkę. Wycisnąć sok. Papryczkę chili opłukać i drobno pokroić. Kolendrę opłukać i osuszyć. Odłożyć kilka listków do dekoracji, resztę posiekać. Skórkę z limonki, chili i kolendrę włożyć do blendera i wszystko razem zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki.
Ogórek mini opłukać, przeciąć wzdłuż i pokroić w cienkie plastry. Nadziać na drewniany szpikulec razem z cranberries. Koktajl ponownie zmiksować i wlać do szklanek. Podawać ze szpikulcem z ogórkiem i cranberries.
Czas przygotowania: 25 minut + czas chłodzenia
Wartości odżywcze na 1 porcję
Wartość energetyczna: 168 kcal / 704 kJ
Białko: 4,9 g
Tłuszcz: 12,1 g
Węglowodany: 10 g
Ile kalorii ma papryka zielona
Wersja do druku
Składniki do przygotowania na 4 porcje:
1 mały ogórek
1 dojrzałe awokado
250 g płynnego, niskotłuszczowego jogurtu
1 limonka
1 mała zielona papryczka chili
4 łodygi kolendry
Sól, pieprz
Dodatkowo:
1 ogórek mini Kilka całych, suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
Drewniane szpikulce
Przygotowanie:
Ogórek obrać, przekroić wzdłuż, usunąć nasiona i pokroić w plastry. Awokado przeciąć na pół, usunąć pestkę i oddzielić miąższ od skórki za pomocą łyżeczki. Ogórek, awokado i jogurt włożyć do blendera. Limonkę opłukać i zetrzeć z niej skórkę. Wycisnąć sok. Papryczkę chili opłukać i drobno pokroić. Kolendrę opłukać i osuszyć. Odłożyć kilka listków do dekoracji, resztę posiekać. Skórkę z limonki, chili i kolendrę włożyć do blendera i wszystko razem zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki.
Ogórek mini opłukać, przeciąć wzdłuż i pokroić w cienkie plastry. Nadziać na drewniany szpikulec razem z cranberries. Koktajl ponownie zmiksować i wlać do szklanek. Podawać ze szpikulcem z ogórkiem i cranberries.
Czas przygotowania: 25 minut + czas chłodzenia
Wartości odżywcze na 1 porcję
Wartość energetyczna: 168 kcal / 704 kJ
Białko: 4,9 g
Tłuszcz: 12,1 g
Węglowodany: 10 g
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii mają ogórki kiszoneIle kalorii ma papryka zielona
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn