Jabłeczna tradycja kulinarna
Takiego przysmaku nie odmówi sobie żaden rasowy „jabłkożerca”.
Na świecie znanych jest ponad 10 tys. odmian jabłek, różniących się od siebie wielkością, kształtem, kolorem i smakiem. Twarde, soczyste i słodkie odmiany, takie jak lobo, delikates, spartan, jonagold, koksa pomarańczowa, ligol, rubin, gala, golden delicious, idared czy mekintosz jadamy głównie na surowo. Natomiast do pieczenia, gotowania i na przetwory najlepiej nadają się odmiany kwaśniejsze i takie, które szybko się rozgotowują, np. antonówka, reneta.
Szarlotka
Ciasto:
1,5 szklanki mąki, 0,5 margaryny Palma z Murzynkiem, 1 szklanka cukru, 2 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 szklanki mleka, 6 sztuk dużych jabłek pokrojonych na drobne plastry, 1 łyżeczka cynamonu, 3 łyżki cukru.
Sposób przyrządzenia:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Do blaszki wyłożyć 2/3 ciasta, następnie jabłka, posypać cukrem i cynamonem, nałożyć pozostałe ciasto. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 st. C
Smacznego!
Smaczne jak samo zdrowie
Niezależnie od tego, czy zamierzamy schrupać surowe jabłko, czy też raczej uczynić z niego składnik ciasta, powinniśmy zdecydowanie postawić na owoce krajowe. Polska ma znakomity klimat i gleby sprzyjające uprawie jabłek, które dzięki temu mają niepowtarzalny smak. Polskie jabłka zwykle nie są przesadnie duże, lecz dzięki temu ich smak i zapach jest skoncentrowany i bardzo intensywny. Powinniśmy z tego korzystać, gdyż właśnie teraz są one najświeższe i najzdrowsze.
Jabłeczna tradycja kulinarna
W polskiej kuchni jabłka są składnikiem wielu potraw. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs, surówek i bigosów, doskonale pasują również do dań na słodko, takich jak ryż zapiekany z jabłkami albo racuchy. Królową dań opartych na jabłkach zdecydowanie jednak jest szarlotka.
- Praktycznie w każdym domu funkcjonuje tradycyjny przepis na ciasto z jabłkami, przekazywany z pokolenia na pokolenie. Czasem ciasto jest pokryte chrupiącą kruszonką, czasem jej tajemnym składnikiem są rodzynki lub skórka pomarańczowa. Wiadomo, każda gospodyni ma swoje tajemnice… - mówi Małgorzata Sienkiewicz, dyplomowany technolog żywności, specjalista z Zakładów Tłuszczowych „Bielmar”.
Warto czasem poeksperymentować, jednak domownikom zawsze najlepiej smakują sprawdzone wypieki. Dlatego z portalu WypiekiUdane.pl wybraliśmy absolutną klasykę, czyli przepis na… szarlotkę.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma bigosIle kalorii ma szarlotka
Przepis na kompot z pigwy na zimę
Ile kalorii ma Szarlotka na kruchym cieście
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn