ABC mrożonek - jak zachować letnie aromaty?

Mrożenie to jedna z najzdrowszych metod długoterminowego przechowywania żywności. Dlaczego? Ponieważ nie wymaga dodawania konserwantów i jednocześnie gwarantuje najmniejsze straty wartości odżywczych. Pozwala także na zachowanie walorów smakowych i apetycznego wyglądu zamrażanych produktów. Aby mrożonki były źródłem cennych witamin i składników mineralnych, muszą być odpowiednio przygotowane, przechowywane oraz rozmrażane. Dlatego warto pamiętać o kilku zasadach.
Spośród warzyw, do mrożenia świetnie nadają się marchewka, groszek zielony, fasolka szparagowa, brokuły, kalafior. Jeśli chcemy zamrozić owoce, wybierzmy w tym celu jagody, jeżyny, maliny, truskawki, śliwki. Unikniemy ich sklejenia, rozkładając je najpierw w zamrażarce na papierowych tackach. Przesypmy je do woreczków dopiero wówczas, gdy się już zamrożą.
Pamiętajmy również o tym, by warzywa i owoce mrozić bezpośrednio po przyniesieniu ich ze sklepu lub ogródka. W ten sposób nawet po wielu miesiącach zachowają wartość odżywczą porównywalną do świeżych odpowiedników. Przed zamrożeniem warzywa należy zblanszować, czyli zanurzyć we wrzątku, a następnie ostudzić. Dzięki takiemu zabiegowi zginą bakterie, a warzywa nie stracą intensywnego smaku, aromatu oraz koloru. Osuszone, pokrójmy na niewielkie kawałki. Łatwiej je wtedy rozmrozimy i szybciej przygotujemy z nich pożądane danie. Jeśli warzywa lub owoce posiadają szypułki, należy je dokładnie usunąć.
Tak przygotowane dary natury pakujemy do specjalnych woreczków. Torebki na mrożonki powinny łączyć w sobie dwie cechy: być praktyczne w użyciu i gwarantować doskonały smak przechowywanych produktów nawet wiele miesięcy po zamrożeniu. Te wykonane z najwyższej jakości folii, całkowicie bezwonne i bezpieczne dla żywności, pozwalają na przechowywanie owoców, warzyw, mięsa czy całych gotowych dań przez wiele tygodni w warunkach gwarantujących doskonały smak i aromat po odmrożeniu – podkreśla Maciej Słojewski, reprezentujący markę Paclan. Warto zaopatrzyć się w torebki, które można tuż po wyjęciu z zamrażalnika umieścić w gotującej wodzie, nie ryzykując ich rozerwania. Pomocne mogą okazać się również praktyczne klipsy ułatwiające zamykanie oraz wydzielone na torebce pole, w którym można podpisać, co i kiedy zostaje przeznaczone do zamrożenia.
Warzywa i owoce powinny być zamrażane w jak najniższej temperaturze. W ten sposób ograniczymy ilość powstających kryształków lodu, a produkty zachowają dużą ilość soku. Podczas rozmrażania natomiast warto pamiętać o kilku ważnych zasadach. Warzyw i owoców nie należy rozmrażać w temperaturze pokojowej, ponieważ sprzyja to namnażaniu się bakterii. Najlepiej będzie, gdy rozmrozimy je bezpośrednio przed spożyciem w lodówce, wrzątku (dzięki tej metodzie, utracimy najmniej witamin) lub ewentualnie w mikrofalówce. Przygotowanie mrożonek nie jest ani skomplikowane, ani pracochłonne. Warto zatem sporządzić zapas, by móc cieszyć się smakiem aromatycznych owoców i warzyw przez okrągły rok.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma kompot z truskawekIle kalorii ma kalafior z bułką tartą
Ile kalorii ma fasolka po bretońsku
Ile kalorii ma czarne jagody
truskawki mrożone kcal
Jedna malina kcal
Wersja do druku
Szukaj
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�