Lekko i zdrowo – ryżowo
Spis treści
Autor
Koniec lata i pożegnanie z bikini to nie powód, żeby zapomnieć o zdrowym odżywianiu. Bogate w niezbędne dla organizmu wartości odżywcze posiłki to podstawa zróżnicowanej diety. Co zrobić, by po wakacjach nadal być w formie i wbić się w ulubione dżinsy? Liczne diety na bazie ryżu są wystarczającym dowodem, że warto dołączać go do codziennych dań.
Wersja do druku
Bogaty w potas ryż zawiera jednocześnie mało sodu, co umożliwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Równowaga kwasowo-zasadowa, jaką zapewnia organizmowi, wpływa pozytywnie na trawienie, a przez to pozwala cieszyć się ładną sylwetką przez długi czas. Właściwości ryżu, uczucie sytości, jakie daje oraz śladowe ilości tłuszczu, a tym samym niska kaloryczność pozwalają bez obaw jeść go niemal bez ograniczeń.
Często zastanawiamy się jednak co zrobić, by ryżowa dieta nie kojarzyła się z monotonią? Z mięsem, z warzywami, a może na słodko? Na szczęście dostępna na rynku, szeroka oferta pozwala na coraz większe eksperymenty na ryżowym polu. Odpowiadając na oczekiwania konsumentów, Miłośników wyszukanych smaków bez wątpienia skusi, słynący z charakterystycznego aromatu i posmaku, ryż jaśminowy czy basmati – oba doskonale nadają się do lekkich deserów.
Z kolei ryż arborio do risotto czy do sushi pozwoli eksperymentować w przygotowywaniu potraw, których smak przywoła wakacyjne wspomnienia. Wszyscy, dla których liczą się walory wizualne na pewno docenią jedną z wyjątkowych propozycji ryżu mieszanego: parboiled z dzikim czy tre colori, który łącząc trzy rodzaje: parboiled z dzikim i czerwonym pięknie wygląda na talerzu.
Deser ryżowy z brzoskwiniami:
• torebka ryżu naturalnego Podravki (można zastąpić ryżem basmati lub jaśminowym)
• śmietana
• brzoskwinie z puszki
• rodzynki
• listki melisy
Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Wykładamy porcje ryżu na poszczególne talerze. Połówki brzoskwiń tniemy na dość cienkie plastry. Układamy brzoskwinie na ryżu. Polewamy danie śmietaną. Posypujemy je rodzynkami. Dekorujemy danie listkami melisy.
Smacznego!
Często zastanawiamy się jednak co zrobić, by ryżowa dieta nie kojarzyła się z monotonią? Z mięsem, z warzywami, a może na słodko? Na szczęście dostępna na rynku, szeroka oferta pozwala na coraz większe eksperymenty na ryżowym polu. Odpowiadając na oczekiwania konsumentów, Miłośników wyszukanych smaków bez wątpienia skusi, słynący z charakterystycznego aromatu i posmaku, ryż jaśminowy czy basmati – oba doskonale nadają się do lekkich deserów.
Z kolei ryż arborio do risotto czy do sushi pozwoli eksperymentować w przygotowywaniu potraw, których smak przywoła wakacyjne wspomnienia. Wszyscy, dla których liczą się walory wizualne na pewno docenią jedną z wyjątkowych propozycji ryżu mieszanego: parboiled z dzikim czy tre colori, który łącząc trzy rodzaje: parboiled z dzikim i czerwonym pięknie wygląda na talerzu.
Deser ryżowy z brzoskwiniami:
• torebka ryżu naturalnego Podravki (można zastąpić ryżem basmati lub jaśminowym)
• śmietana
• brzoskwinie z puszki
• rodzynki
• listki melisy
Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Wykładamy porcje ryżu na poszczególne talerze. Połówki brzoskwiń tniemy na dość cienkie plastry. Układamy brzoskwinie na ryżu. Polewamy danie śmietaną. Posypujemy je rodzynkami. Dekorujemy danie listkami melisy.
Smacznego!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma brzoskwiniaWersja do druku
Szukaj
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk
Najlepsza sukienka na wesele dla mamy: garść porad
Dzień, w którym własne dziecko bierze ślub jest wyjątkowy w życiu każdej matki. To szczególna chwila, która na zawsze pozostaje w pam
Ciasto zza oceanu na świąteczny stół – przepis na sernik nowojorski
Podobno nowojorczycy wierzą, że ich sernik (zwany tam cheesecake) był pierwszy na świecie i nikt wcześniej takiego ciasta nie robił. Jakkolwiek było, war