Tłuszcz zawarty w pistacjach nie jest w całości przyswajany przez ludzki organizm, przez co kaloryczność tych orzechów jest w rzeczywistości mniejsza, niż dotychczas sądzono - potwierdziło badanie Agricultural Research Service (ARS), przeprowadzone dla Departamentu Rolnictwa USA (USDA), zaprezentowane na konferencji Experimental Biology w Waszyngtonie.

Badanie przeprowadzone z udziałem 16 osób, których dieta bogata była w orzechy, potwierdziło, że wartość energii absorbowanej z pożywienia była o 5.9% mniejsza, niż to wynikało z poprzednich kalkulacji. Tym samym pistacje uznano za jedne z najmniej kalorycznych posiłków – 30-gramowa porcja tych orzechów dostarcza tylko ok. 160 kalorii.

Wyniki naszych badań potwierdzają, że tłuszcz tych orzechów jest mało przyswajany przez przewód żołądkowo-jelitowy, co skutkuje obniżeniem wartości energetycznej posiłku – mówi dr David J. Baer z Beltsville Human Nutrition Research Center. Włączenie pistacji do typowej diety badanych, pozwoliło także naukowcom ARS potwierdzić korzystny wpływ pistacji na ochronę serca przed schorzeniami (wystarczyła porcja ok. 40 – 85 gramów pistacji dziennie).

Pistacje wspierają utrzymanie prawidłowej wagi ciała

Pozytywny wpływ pistacji na utrzymanie prawidłowej masy ciała potwierdzają również inne badania uczonych z Uniwersytetu Kalifornia. Trwające 12 tygodni prace badawcze z udziałem 16 osób ze stwierdzoną otyłością i nadwagą, wykazały, że osoby będące na diecie bogatej w te orzechy (porcja 75 sztuk, dostarczająca 240 kalorii), znacznie lepiej radziły sobie z osiąganiem prawidłowego wskaźnika BMI (body mass index), niż osoby, które w tym czasie spożywały inne słone przekąski (np. precle).

Pistacje, zwane również „smukłymi orzechami”, uważane są za zdrową przekąskę również dlatego, że ich spożywanie wymaga wydobywania orzechów z twardych łupin. To, z kolei, spowalnia konsumpcję i sprawia, że bardziej zwracamy uwagę na to, co jemy. Nasze badania potwierdziły, że osoby, które spożywają orzechy zamknięte w łupinach, przyjmują średnio o 41% mniej kalorii, niż osoby wybierające obrane orzechy.  Odkryliśmy również, że pozostawianie przez badanych łupin pistacji w widocznym miejscu, ograniczyło konsumpcję o 22%, w porównaniu z badanymi, którzy pozbywali się łupin. – stwierdził dr James Painter, dyrektor School of Family and Consumer Sciences na Uniwersytecie Eastern Illinois.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku