Sushi – tradycyjnie podane, lepiej smakuje

Od zakonserwowanego mięsa do apetycznych koreczków
W swojej pierwotnej wersji sushi to starożytna, japońska metoda konserwowania fermentującego rybiego mięsa przy pomocy słonego ryżu. Natomiast potrawa, znana dziś pod nazwą sushi powstała w I połowie wieku XIX, kiedy Yohei Hanaka, właściciel przydrożnego straganu z Tokio, zaczął sprzedawać kawałki ryb, serwowane na kulkach ryżu. Smakowite nigri-sushi zyskało wielu wielbicieli i naśladowców. Z czasem rybie mięso zaczęto wzbogacać, a nawet zastępować, wodorostami nori. Pozwalały one tworzyć ciekawe kształty oraz nowe kompozycie smakowe, co sprawiło, że z ulicznego straganu, sushi trafiło na stoły japońskich elit.
Japoński smak na polskiej porcelanie
Sushi serwuje się na tradycyjnych prostokątnych - drewnianych lub porcelanowych - tacach. W Japonii zwraca się uwagę na to, by były one wykonane z tradycyjnych materiałów wysokiej jakości. Nie posiadając naczyń z drewna japońskiego miłorzębu czy cydru, lepiej sięgnąć po białą porcelanę, w fasonie naśladującym dalekowschodni minimalizm i szykowną elegancję: – Do ascetycznej prostoty Dalekiego Wschodu nawiązuje kolekcja Yvonne Linea, w której jedynym zdobieniem są harmonijne okręgi – mówi Joanna Niedziela z Zakładów Porcelany Ćmielów – Ta zamierzona oszczędność dekoracji, w połączeniu z krągłymi, harmonijnymi kształtami naczyń i naturalnym blaskiem porcelany buduje niezwykłą podniosłą i jednocześnie kameralną atmosferę.
Białe porcelanowe naczynia jeszcze silniej podkreślą efekt kulinarnej sztuki, jeśli rozłożymy je na lnianym, jednolitym - i najlepiej ciemnokolorowym – obrusie.
Konieczny savoir vivre
Koreczki sushi zjadamy w całości, sięgając po nie ręką lub pałeczkami (hashi). Nie wypada odkładać nadgryzionego sushi na talerz, ani tym bardziej, częstować kogoś swoimi pałeczkami. Za to jedzenie rękami jest jak najbardziej wskazane – szczególnie w obecności ważnych i bliskich nam osób. Konieczne jest jednak wtedy przygotowanie gorących ręczników, w które goście będą mogli wycierać dłonie.Na koreczki nakładamy ostrą przyprawę wasabi, a następnie maczamy je w miseczce z sosem sojowym, gdyż wcześniejsze mieszanie sosu z wasabi nie uchodzi za eleganckie. Natomiast imbir i pozostałe dodatki jemy tylko pomiędzy koreczkami – służy to pobudzeniu kubków smakowych przed kolejnym kawałkiem sushi.
Wyostrz smak, zakosztuj Wschodu
Na nic zdadzą się nasze starania, jeśli na stole wraz z elegancko podanym sushi nie pojawi się zielona herbata. To ona najdoskonalej wyostrza i rozszerza smakowy bukiet japońskiej potrawy. I tak samo, jak w przypadku sushi, powinniśmy zadbać o jej właściwe przygotowanie i podanie. – Zieloną liściastą herbatę zalewa się wrzątkiem w proporcjach 250 ml na jedną płaską łyżeczkę. Napar o temperaturze 70 – 80 stopni, powinien zaparzać się od 2 do 4 minut w porcelanowych czajnikach. Po wypiciu około ¾ herbaty, pozostałe liście należy ponownie zalać wrzątkiem – w ten sposób uzyskać możemy najbardziej wartościowy napój. Do tradycyjnego naparu nie podajemy oczywiście cukru, ani cytryny. - radzi Andrzej Kuc, znawca herbaty z firmy POSTI.
W takim towarzystwie, elegancko podane sushi będzie smakować tak, jak w Kraju Kwitnącej Wiśni.
Fot. Kolekcja Yvonne Linea, Zakłady Porcelany Ćmielów
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ryż z jabłkami przepis babciWersja do druku
Szukaj
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�