Lekki, puszysty deser, który osłodzi koniec wakacji i zbliżającą się jesień. Uczta dla podniebienia, a także spora dawka zdrowia z uwagi na składniki (jogurt i twaróg) będące źródłem białka i wapnia. - Wapń wzmacnia nasze kości, zapobiega osteoporozie, obniża ciśnienie krwi, pomaga również zmniejszać reakcje alergiczne – mówi Zofia Urbańczyk, dietetyk z Centrów Naturhouse - Natomiast białko dostarcza nam cenne aminokwasy, jest ważnym budulcem mięśni i podstawowym składnikiem płynów ustrojowych – dodaje dietetyk i poleca smaczny deser!

Składniki (na 2 porcje)
-    200g chudego twarogu
-    2 łyżeczki miodu
-    150 ml jogurtu naturalnego
-    1/5 szklanki kawy (np. zielonej Apinat Cafe)
-    2 małe banany
-    kilka kropli soku z cytryny
-    4 łyżki musli

Sposób przygotowania:
Twaróg zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać jogurt, ostudzoną, rozpuszczoną kawę, miód i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Banany pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny. Deser nakładać do pucharków lub szklanek w kolejności twarożek, plasterki banana, musli.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku